Handleiding DSP Analytics: verschil tussen versies

Uit DSP
Ga naar: navigatie, zoeken
(Beschrijving)
 
(80 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 4: Regel 4:
 
De status waarin een opdracht zich op enig moment bevindt wordt getoond.  
 
De status waarin een opdracht zich op enig moment bevindt wordt getoond.  
 
Alleen eigen opdrachten zijn zichtbaar, er worden geen opdrachten getoond van andere deelnemers.
 
Alleen eigen opdrachten zijn zichtbaar, er worden geen opdrachten getoond van andere deelnemers.
 +
Er kunnen alleen vervolgberichten worden verstuurd indien een van de deelnemers (netbeheerder of aannemer) DSP is.
  
 +
Het is mogelijk om een vervolgbericht te versturen vanuit de context van de andere opdrachtdeelnemer (deze functionaliteit is niet beschikbaar op productie):
 +
* een ingelogde netbeheerder kan een <U>[[Scherm:_Opdracht_Status#Vervolgopdrachten_sturen|vervolgbericht]]</U> van een aannemer versturen
 +
* een ingelogde aannemer kan een <U>[[Scherm:_Opdracht_Status#Vervolgopdrachten_sturen|vervolgbericht]]</U> van een netbeheerder versturen
 +
* een ingelogde aannemer kan een <U>[[Scherm:_Opdracht_Status#Nieuwe_opdracht|nieuwe opdracht]]</U> starten (een opdrachtbericht van een netbeheerder versturen)
  
Het is mogelijk om een vervolgbericht te versturen vanuit de context van de andere deelnemer (deze functionaliteit is niet beschikbaar op productie):
+
Voor elk type <U>[[Scherm:_Opdracht_Status#Vervolgopdrachten_sturen|vervolgbericht]]</U> zijn 1 of meerdere <U>[[voorbeeldberichten]]</U> beschikbaar. Deze voorbeeldberichten zijn gevuld met zinnige waarden waarbij alleen de verplichte velden in een bericht zijn gevuld.  
* een ingelogde netbeheerder kan een [[Scherm:_Opdracht_Status#Vervolgopdrachten_sturen|vervolgbericht]] van een aannemer versturen
 
* een ingelogde aannemer kan een [[Scherm:_Opdracht_Status#Vervolgopdrachten_sturen|vervolgbericht]] van een netbeheerder versturen
 
* een ingelogde aannemer kan een [[Scherm:_Opdracht_Status#Nieuwe_opdracht|nieuwe opdracht]] starten (een opdrachtbericht van een netbeheerder versturen)
 
 
 
Voor elk type [[Scherm:_Opdracht_Status#Vervolgopdrachten_sturen|vervolgbericht]] zijn 1 of meerdere voorbeeldberichten beschikbaar. Deze voorbeeldberichten zijn gevuld met zinnige waarden waarbij alleen de verplichte velden in een bericht zijn gevuld.  
 
 
Door het versturen van vervolgberichten kan een deelnemer de connectiviteit tussen DSP en haar eigen systemen controleren.
 
Door het versturen van vervolgberichten kan een deelnemer de connectiviteit tussen DSP en haar eigen systemen controleren.
De verzameling vervolgberichten wordt beheerd door Mijnaansluiting inzage in de voorbeelden kan na deze te [[Scherm:_Opdracht_Status#Berichten_downloaden|downloaden]].
+
De verzameling vervolgberichten wordt beheerd door Mijn Aansluiting inzage in de voorbeelden kan na deze te <U>[[Scherm:_Opdracht_Status#Berichten_downloaden|downloaden]]</U>.
  
  
Het is ook mogelijk zijn om via een [[Scherm:_Opdracht_Status#XML_uploaden|XML upload]] de inhoud van een vervolgbericht te bepalen. Op die manier kan een deelnemer zelf variëren met de inhoud van de berichten.  
+
Het is ook mogelijk zijn om via een <U>[[Scherm:_Opdracht_Status#XML_uploaden|XML upload]]</U> de inhoud van een vervolgbericht te bepalen. Op die manier kan een deelnemer zelf variëren met de inhoud van de berichten.  
  
 
'''Let op:'''  
 
'''Let op:'''  
Er zal geen ondersteuning zijn op de XML bestanden die door de deelnemer worden ingeladen. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor de juistheid van het XML bestand en kan andere tooling zoals [https://www.soapui.org/ SoapUI] gebruiken om een valide XML bericht te genereren.
+
Er zal geen ondersteuning zijn op de XML bestanden die door de deelnemer worden ingeladen. De deelnemer dient zelf over de kennis te beschikken om valide XML bestanden te genereren en is dan ook zelf verantwoordelijk voor de juistheid hiervan. De deelnemer kan andere tooling zoals [https://www.soapui.org/ SoapUI] gebruiken om een valide XML bericht te genereren.
 
 
  
DSP Analytics ondersteunt zowel XSD v1.33 als XSD v1.34.
 
  
 +
DSP Analytics ondersteunt XSD v1.36.
 +
Het is niet mogelijk bijlagen mee te sturen met de XML berichten.
  
In DSP Analytics (Productie) zal ook de administratie over de [[Scherm:_Connectiviteit|endpoints vastgelegd]] worden ten behoeve van de connectiviteit van de deelnemer en DSP. De deelnemer kan daar de voor hem betreffende DSP endpoint informatie ophalen en kan er zijn [[Scherm:_Connectiviteit#Wijzigen_eigen_endpoints|eigen endpoint]] informatie vastleggen. Het betreft alleen de vastlegging, niet het daadwerkelijk aanpassen van de endpoints. Dat zal door Technisch beheer gebeuren.
 
''Tot aan de livegang van DSP Release 1.34 zal dit op de productie omgeving nog mogelijk zijn in de huidige deelnemersportaal.''
 
  
 +
In DSP Analytics (Productie) zal ook de administratie over de <U>[[Scherm:_Connectiviteit|endpoints vastgelegd]]</U> worden ten behoeve van de connectiviteit van de deelnemer en DSP. De deelnemer kan daar de voor hem betreffende DSP endpoint informatie ophalen en kan er zijn <U>[[Scherm:_Connectiviteit#Wijzigen_eigen_endpoints|eigen endpoint]]</U> informatie vastleggen. Het betreft alleen de vastlegging, niet het daadwerkelijk aanpassen van de endpoints. Dat zal door Technisch beheer gebeuren.
  
Na de livegang van DSP Release 1.34 zal de DSP Analytics (Regressie) worden bijgewerkt. ''Tot die tijd blijft de gebruikersportaal beschikbaar op de huidige DSP regressie omgeving.''
+
== Locatie DSP Testtool (te gebruiken voor DSP 2.0)==
 +
DSP 2.0 QAS: https://qas-testtool.dsplatform.nl/opdracht
  
 
== Locatie DSP Analytics ==
 
== Locatie DSP Analytics ==
;DSP Analytics (TST) : https://tst-analytics.dsplatform.nl<br>
 
 
;DSP Analytics (QAS) : https://qas-analytics.dsplatform.nl<br>
 
;DSP Analytics (QAS) : https://qas-analytics.dsplatform.nl<br>
 +
;DSP Analytics (PRD) : https://analytics.dsplatform.nl<br>
  
  
== Beschikbaarheid van de testomgevingen ==
 
De T-omgevingen (DSP-TST en DSP Analytics (TST)) worden door Mijnaansluiting.nl gebruikt om testen uit te voeren. Maar ook door andere deelnemers die ervan gebruik willen maken om bijv. connectiviteits- en integratietesten incl. DSP te kunnen doen.
 
  
De A-omgevingen (DSP-QAS en DSP Analytics (QAS)) zijn in principe bedoeld voor ketentesten tussen de deelnemers.
+
==Changelog==
  
 +
Voor de historie van changes zie [[https://wiki.dsplatform.nl/index.php/Releasekalender_en_changeproces#Release_historie |Release historie]]
  
'''Let op:''' We vragen wel dat deelnemers pas gaan koppelen aan de T-omgevingen en A-omgevingen als ze hun systeemontwikkeling (grotendeels) af hebben. Het is niet de bedoeling om de DSP omgevingen als debug-tool te gaan gebruiken.
+
== Beschikbaarheid van de testomgevingen ==
 +
De A-omgevingen (DSP-QAS en DSP Analytics (QAS)) worden door Mijn Aansluiting gebruikt om (keten)testen uit te voeren met de deelnemers.<br>
 +
Deelnemers kunnen gebruik maken van deze omgevingen om bijv. connectiviteits- en integratietesten incl. DSP te kunnen doen.  
  
 +
'''Let op:''' We vragen wel dat deelnemers pas gaan koppelen aan de A-omgeving als ze hun systeemontwikkeling (grotendeels) af hebben. Het is niet de bedoeling om de DSP omgevingen als debug-tool te gaan gebruiken.
  
Voor beide omgevingen geldt:
+
Voor de A-omgevingen geldt:
* Er zijn 2 time slots waarin mogelijk software updates worden geïnstalleerd en de test-omgeving kort niet beschikbaar zou kunnen zijn:  
+
* Er zijn 2 time slots waarin mogelijk software updates worden geïnstalleerd en de omgeving kort niet beschikbaar zou kunnen zijn:  
 
** tussen 12:00 en 13:00 uur
 
** tussen 12:00 en 13:00 uur
 
** en tussen 16:00 en 17:00 uur
 
** en tussen 16:00 en 17:00 uur
Regel 52: Regel 54:
  
 
Bevindingen en doorlooptijden tijdens testen door deelnemers:
 
Bevindingen en doorlooptijden tijdens testen door deelnemers:
* We hebben hier nog geen officiële afspraken over, die komen als we een nieuwe servicemanager aan boord hebben
+
* Bevindingen die geconstateerd worden op de A-omgevingen dienen gelogd te worden in de Jira Servicedesk
* Voor nu is het best-effort; we bekijken hoe ernstig de bevinding is en kunnen het zelf oppakken of doorgeven aan technisch support
+
* Voor oplostijden van issues op de test-omgeving geldt best-effort; we bekijken hoe ernstig de bevinding is en of er ruimte is om deze bevindingen op te pakken.
  
== Instructies voor een nieuwe gebruiker ==
+
Voor issues en vragen op de A-omgevingen graag contact opnemen via de [https://mijnaansluiting.atlassian.net/servicedesk/customer/portal/1/group/24/create/44 Service Desk]
=== Registreren ===
+
 
Registratie als nieuwe gebruiker voor de test-omgevingen (test en acceptatie) kan door het sturen van een verzoek naar
+
==Registreren account==
[mailto:maurice.mol@mijnaansluiting.org de testmanager DSP] onder vermelding van je e-mail adres waarmee en voor welke deelnemer je wil inloggen.
+
 
Een aangemaakt account geeft toegang tot DSP Analytics (TST) en (QAS).
+
===Productie===
 +
Op de '''productie''' omgeving DSP Analytics (PRD) zal een deelnemer zichzelf moeten registreren.
 +
Naast de mogelijkheid om de opdrachtstatus te bekijken is het op DSP Analytics (PRD) ook mogelijk om de endpoint registratie te beheren.
  
Op de productie omgeving zal een deelnemer zichzelf moeten registreren:
 
 
# Ga naar https://analytics.dsplatform.nl
 
# Ga naar https://analytics.dsplatform.nl
 
# Klik op Inloggen (rechtsboven)
 
# Klik op Inloggen (rechtsboven)
 
# Er verschijnt een pop-up dialoog
 
# Er verschijnt een pop-up dialoog
 
# Klik op Sign Up
 
# Klik op Sign Up
# Volg de stappen om jezelf bij auth0 te registreren. '''Let op:''' gebruik je eigen deelnemers e-mail adres
+
# Volg de stappen om jezelf te registreren. '''Let op:''' gebruik je eigen deelnemers e-mail adres (geen algemene mailbox of externe emailadressen)
# Na succesvolle registratie stuur je een e-mail naar [mailto:functioneelbeheer@mijnaansluiting.org?SUBJECT=Aanmelding%20DSP%20Analytics Functioneel Beheer] onder vermelding van het e-mail adres waarmee je je bij auth0 hebt geregistreerd, en je deelnemers naam
+
# Na succesvolle registratie dien je een service request in via de [https://mijnaansluiting.atlassian.net/servicedesk/customer/portal/1/group/24/create/77 | Service Desk]
 
# Je ontvangt een e-mail als de authorisatie is toegekend
 
# Je ontvangt een e-mail als de authorisatie is toegekend
Vanaf dat moment kunt je inloggen op https://analytics.dsplatform.nl
 
  
=== Eerste keer inloggen ===
+
 
 +
Vanaf dat moment heb je toegang https://analytics.dsplatform.nl.
 +
 
 +
===Acceptatie===
 +
Om je te registreren als nieuwe gebruiker voor de '''test-omgeving''' dien je een service request in via de <U>[https://mijnaansluiting.atlassian.net/servicedesk/customer/portal/1/group/24/create/77 Service Desk]</U> onder vermelding van je e-mail adres waarmee en voor welke deelnemer je wil inloggen.
 +
Een aangemaakt account geeft toegang tot DSP Analytics (QAS).
 +
 
 +
=== Eerste keer inloggen op de testomgevingen ===
 
Inloggen voor de eerste keer gaat hetzelfde als wanneer je je [[#Wachtwoord vergeten|wachtwoord vergeten]] bent.
 
Inloggen voor de eerste keer gaat hetzelfde als wanneer je je [[#Wachtwoord vergeten|wachtwoord vergeten]] bent.
 +
 +
Voor de productieomgevingen hoeft dit niet.
  
 
=== Wachtwoord vergeten ===
 
=== Wachtwoord vergeten ===
 
Je kunt een nieuw wachtwoord instellen door het volgende te doen:
 
Je kunt een nieuw wachtwoord instellen door het volgende te doen:
  
# Ga naar https://tst-analytics.dsplatform.nl of https://qas-analytics.dsplatform.nl
+
# Ga naar https://qas-analytics.dsplatform.nl
 
# Klik op Inloggen (rechtsboven)
 
# Klik op Inloggen (rechtsboven)
# Er verschijnt een pop-up dialoog: [[Bestand:DSPAnalyticsLogin1.jpg|link=|top]]
+
# Er verschijnt een pop-up dialoog:
 +
[[Bestand:DSPAnalyticsLogin1.jpg|200px|top|center]]
 
# Klik op 'Don't remember your password?'
 
# Klik op 'Don't remember your password?'
# Er verschijnt de volgende pop-up dialoog: [[Bestand:DSPAnalyticsLogin2.jpg|link=|top]]
+
# Er verschijnt de volgende pop-up dialoog:  
 +
[[Bestand:DSPAnalyticsLogin2.jpg||200px|top|center]]
 
# Vul je e-mail adres in en klik op SEND EMAIL
 
# Vul je e-mail adres in en klik op SEND EMAIL
 
# Je ontvangt een e-mail met instructies om een (nieuw) wachtwoord aan te maken
 
# Je ontvangt een e-mail met instructies om een (nieuw) wachtwoord aan te maken
# Ga naar https://tst-analytics.dsplatform.nl of https://qas-analytics.dsplatform.nl
+
# Ga naar https://qas-analytics.dsplatform.nl
 
# Log in met je e-mail adres en nieuwe wachtwoord
 
# Log in met je e-mail adres en nieuwe wachtwoord
  
 +
== Scherm: Connectiviteit ==
 +
 +
Hier vind je de [[Scherm: Connectiviteit | handleiding]] voor het scherm Connectiviteit
 +
 +
== Scherm: Samenwerkingsverband ==
 +
 +
Hier vind je de [[Handleiding_Routering_Samenwerkingsverband | handleiding]] voor het scherm Samenwerkingsverband
  
 +
== Scherm: Opdracht Status ==
  
 +
Hier vind je de [[Scherm: Opdracht Status | handleiding]] voor het scherm Opdracht Status
  
== [[Scherm: Opdracht Status]] ==
+
== Scherm: Uitgebreid Zoeken ==
  
== [[Scherm: Connectiviteit]] ==
+
Hier vind je de [[Handleiding_Uitgebreid_Zoeken | handleiding]] voor het scherm Uitgebreid Zoeken

Huidige versie van 23 mei 2024 om 11:30

Beschrijving

Via DSP Analytics kunnen opdrachten gevolgd vanuit de context van degene die is ingelogd. De status waarin een opdracht zich op enig moment bevindt wordt getoond. Alleen eigen opdrachten zijn zichtbaar, er worden geen opdrachten getoond van andere deelnemers. Er kunnen alleen vervolgberichten worden verstuurd indien een van de deelnemers (netbeheerder of aannemer) DSP is.

Het is mogelijk om een vervolgbericht te versturen vanuit de context van de andere opdrachtdeelnemer (deze functionaliteit is niet beschikbaar op productie):

  • een ingelogde netbeheerder kan een vervolgbericht van een aannemer versturen
  • een ingelogde aannemer kan een vervolgbericht van een netbeheerder versturen
  • een ingelogde aannemer kan een nieuwe opdracht starten (een opdrachtbericht van een netbeheerder versturen)

Voor elk type vervolgbericht zijn 1 of meerdere voorbeeldberichten beschikbaar. Deze voorbeeldberichten zijn gevuld met zinnige waarden waarbij alleen de verplichte velden in een bericht zijn gevuld. Door het versturen van vervolgberichten kan een deelnemer de connectiviteit tussen DSP en haar eigen systemen controleren. De verzameling vervolgberichten wordt beheerd door Mijn Aansluiting inzage in de voorbeelden kan na deze te downloaden.


Het is ook mogelijk zijn om via een XML upload de inhoud van een vervolgbericht te bepalen. Op die manier kan een deelnemer zelf variëren met de inhoud van de berichten.

Let op: Er zal geen ondersteuning zijn op de XML bestanden die door de deelnemer worden ingeladen. De deelnemer dient zelf over de kennis te beschikken om valide XML bestanden te genereren en is dan ook zelf verantwoordelijk voor de juistheid hiervan. De deelnemer kan andere tooling zoals SoapUI gebruiken om een valide XML bericht te genereren.


DSP Analytics ondersteunt XSD v1.36. Het is niet mogelijk bijlagen mee te sturen met de XML berichten.


In DSP Analytics (Productie) zal ook de administratie over de endpoints vastgelegd worden ten behoeve van de connectiviteit van de deelnemer en DSP. De deelnemer kan daar de voor hem betreffende DSP endpoint informatie ophalen en kan er zijn eigen endpoint informatie vastleggen. Het betreft alleen de vastlegging, niet het daadwerkelijk aanpassen van de endpoints. Dat zal door Technisch beheer gebeuren.

Locatie DSP Testtool (te gebruiken voor DSP 2.0)

DSP 2.0 QAS: https://qas-testtool.dsplatform.nl/opdracht

Locatie DSP Analytics

DSP Analytics (QAS) 
https://qas-analytics.dsplatform.nl
DSP Analytics (PRD) 
https://analytics.dsplatform.nl


Changelog

Voor de historie van changes zie [|Release historie]

Beschikbaarheid van de testomgevingen

De A-omgevingen (DSP-QAS en DSP Analytics (QAS)) worden door Mijn Aansluiting gebruikt om (keten)testen uit te voeren met de deelnemers.
Deelnemers kunnen gebruik maken van deze omgevingen om bijv. connectiviteits- en integratietesten incl. DSP te kunnen doen.

Let op: We vragen wel dat deelnemers pas gaan koppelen aan de A-omgeving als ze hun systeemontwikkeling (grotendeels) af hebben. Het is niet de bedoeling om de DSP omgevingen als debug-tool te gaan gebruiken.

Voor de A-omgevingen geldt:

  • Er zijn 2 time slots waarin mogelijk software updates worden geïnstalleerd en de omgeving kort niet beschikbaar zou kunnen zijn:
    • tussen 12:00 en 13:00 uur
    • en tussen 16:00 en 17:00 uur
  • In geval van een urgente update proberen we iedereen te informeren

Bevindingen en doorlooptijden tijdens testen door deelnemers:

  • Bevindingen die geconstateerd worden op de A-omgevingen dienen gelogd te worden in de Jira Servicedesk
  • Voor oplostijden van issues op de test-omgeving geldt best-effort; we bekijken hoe ernstig de bevinding is en of er ruimte is om deze bevindingen op te pakken.

Voor issues en vragen op de A-omgevingen graag contact opnemen via de Service Desk

Registreren account

Productie

Op de productie omgeving DSP Analytics (PRD) zal een deelnemer zichzelf moeten registreren. Naast de mogelijkheid om de opdrachtstatus te bekijken is het op DSP Analytics (PRD) ook mogelijk om de endpoint registratie te beheren.

  1. Ga naar https://analytics.dsplatform.nl
  2. Klik op Inloggen (rechtsboven)
  3. Er verschijnt een pop-up dialoog
  4. Klik op Sign Up
  5. Volg de stappen om jezelf te registreren. Let op: gebruik je eigen deelnemers e-mail adres (geen algemene mailbox of externe emailadressen)
  6. Na succesvolle registratie dien je een service request in via de | Service Desk
  7. Je ontvangt een e-mail als de authorisatie is toegekend


Vanaf dat moment heb je toegang https://analytics.dsplatform.nl.

Acceptatie

Om je te registreren als nieuwe gebruiker voor de test-omgeving dien je een service request in via de Service Desk onder vermelding van je e-mail adres waarmee en voor welke deelnemer je wil inloggen. Een aangemaakt account geeft toegang tot DSP Analytics (QAS).

Eerste keer inloggen op de testomgevingen

Inloggen voor de eerste keer gaat hetzelfde als wanneer je je wachtwoord vergeten bent.

Voor de productieomgevingen hoeft dit niet.

Wachtwoord vergeten

Je kunt een nieuw wachtwoord instellen door het volgende te doen:

  1. Ga naar https://qas-analytics.dsplatform.nl
  2. Klik op Inloggen (rechtsboven)
  3. Er verschijnt een pop-up dialoog:
DSPAnalyticsLogin1.jpg
  1. Klik op 'Don't remember your password?'
  2. Er verschijnt de volgende pop-up dialoog:
DSPAnalyticsLogin2.jpg
  1. Vul je e-mail adres in en klik op SEND EMAIL
  2. Je ontvangt een e-mail met instructies om een (nieuw) wachtwoord aan te maken
  3. Ga naar https://qas-analytics.dsplatform.nl
  4. Log in met je e-mail adres en nieuwe wachtwoord

Scherm: Connectiviteit

Hier vind je de handleiding voor het scherm Connectiviteit

Scherm: Samenwerkingsverband

Hier vind je de handleiding voor het scherm Samenwerkingsverband

Scherm: Opdracht Status

Hier vind je de handleiding voor het scherm Opdracht Status

Scherm: Uitgebreid Zoeken

Hier vind je de handleiding voor het scherm Uitgebreid Zoeken