Aansluiten

Uit DSP
Versie door Bjorn.ampting (Overleg | bijdragen) op 11 sep 2018 om 15:11 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Koppelen =Technische vereisten= Het kunnen versturen en ontvangen van berichten via SOAP 1.1 en het kunnen communiceren over een met SSL beveiligde verbinding zijn...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Koppelen

Technische vereisten

Het kunnen versturen en ontvangen van berichten via SOAP 1.1 en het kunnen communiceren over een met SSL beveiligde verbinding zijn vereist om via Webservices berichten uit te kunnen wisselen met het DSP. Hierbij wordt het gebruik van een servicebus aangeraden, maar is niet verplicht. Voor het uitwisselen van bijlagen ondersteund het DSP zowel MTOM als SwA (SOAP with Attachments). Het voor SSL benodigde server certificaat is bij voorkeur gesigneerd door een officiële CA (Certificate Authority).

Stappenplan koppelen

Het beheer van DSP ondersteunt deelnemers bij het tot stand brengen van een koppeling. Hiervoor wordt het onderstaande stappenplan als leidraad gebruikt. Hierin staan de activiteiten die minimaal nodig zijn om te koppelen met het DSP. Het is aan de deelnemer om te bepalen welke aanvullende stappen nodig zijn om de implementatie in eigen systemen en organisatie te realiseren. Uitgangspunten implementatie bespreken met beheer. Hoofdlijnen planning en eventuele fasering. Gewenste manier van koppelen (Web services of Lage Instap met DSP Portal). Controleren of de technische vereisten zijn ingevuld. Opleveren initiële configuratie benodigdheden: Gewenste organisatienaam (t.b.v. waardelijsten netbeheerder/aannemer). Gewenste manier van bijlagen uitwisselen (MTOM of SwA). Technische informatie van de servers die gekoppeld moeten worden (IP adres, poort en indien niet extern te downloaden het server certificaat). Optioneel: Aanleveren client certificaat (t.b.v. authenticatie). Het DSP heeft ook een eigen client certificaat dat hiervoor gebruikt kan worden. Controleren of eigen firewall aangepast moet worden t.b.v. het ontvangen van berichten van het DSP. Ontvangen WSDL bestanden en endpoints voor de DSP services (DSP als provider). Connectiviteit naar het DSP testen (is het DSP bereikbaar vanaf de eigen systemen?). Aanbieden van een service om connectiviteit van het DSP naar het eigen systeem te testen. Samen met DSP Technisch Beheer. Dit mag ook (al) een van de DSP services zijn (bijvoorbeeld een van de beoordelingsberichten). Aanleveren endpoints voor de services die aangeroepen zullen worden door het DSP (DSP als consumer). Technisch testen en valideren van berichten (met bijv. SoapUI) die door het eigen systeem naar het DSP gestuurd zullen worden. Technische test per service met DSP Technisch Beheer. Functionele testen met DSP Testmanager. Ketentest met een aannemer c.q. netbeheerder afhankelijk van rol te koppelen partij. Coördinatie door DSP Testmanager. N.B. Het DSP kent een outbound whitelist: het aanpassen hiervan kan tot 2 weken aan doorlooptijd kosten.

Web service responses

Na het verwerken van een bericht door een deelnemer of het DSP wordt een synchrone respons (ontvangst bevestiging of SOAPFault bij fouten in verwerking) verstuurd. Zie Synchrone respons op ontvangen berichten voor meer informatie.

Gebruik SoapUI

SoapUI is een handig hulpmiddel bij het koppelen aan het DSP. Met dit programma kunnen deelnemers berichten die vanuit het eigen systeem worden gegenereerd toetsen t.o.v. de XSD’s. Ook biedt SoapUI de mogelijkheid om de interactie met het DSP/Aannemer/Netbeheerder te simuleren. Het ontvangen van een bericht van DSP in het eigen systeem kan worden gesimuleerd door het bericht te versturen vanuit SoapUI. Het verzenden van een bericht naar DSP kan worden gesimuleerd door het bericht te ontvangen in SoapUI middels een mockservice. Meer informatie over SoapUI is te vinden op: SoapUI - Getting Started