Hoofdpagina

Uit DSP
Ga naar: navigatie, zoeken


Inhoud

CAPO ALGEMEEN

CAPO staat voor Combi Aansluiting Proces Ondersteuning en is ontwikkeld om het proces van aanvraag tot realisatie:

  • te stroomlijnen
  • eenvoudiger en klantvriendelijker te maken

Het doel van CAPO is om alle betrokkenen bij het combi-aansluitproces een eenduidig en gedeeld beeld te geven van de status van lopende aanvragen en projecten. CAPO laat dus zien welke combi-aanvragen er lopen, wat de status daarvan is en waar actie nodig is. Zo kunnen knelpunten worden geïdentificeerd en alle aansluitingen op tijd worden gerealiseerd met zo min mogelijk overlast voor de klant. CAPO verbindt LIP en DSP waardoor in één oogopslag informatie over het aanvraag en maakproces gedeeld kan worden:

  • LIP (Landelijk Intake Portaal) – via dit landelijk portaal (mijnaansluiting.nl) komen alle nieuwe aanvragen binnen
  • DSP (Digitaal Samenwerkings Platform) – het platform waarop aannemers en netbeheerders informatie uitwisselen met elkaar

Er is vanuit CAPO geen koppeling aanwezig die LIP of het DSP beïnvloedt, CAPO dient enkel als dashboard. Op het moment dat een DSP opdracht door de netbeheerder aan de aannemer wordt verzonden gaat er eigenlijk veel automatisch binnen CAPO. Zo gaat dat bijvoorbeeld in zijn werk bij combi’s Synfra en Grond’g. CAPO is steeds in ontwikkeling aan de hand van de actuele roadmap en de bijbehorende features op Roadmap

Voordelen

Gebruik van CAPO brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • De netbeheerder kan regie voeren op zijn deel van de keten
  • De aannemer heeft beter inzicht in aankomende werkzaamheden
  • De combi heeft de hele keten inzichtelijk
  • Voordeel voor de klant; eenduidig geïnformeerd!
  • Alle partijen gaan uit van dezelfde basisinformatie

Een gedeeld beeld maakt procesvoortgang en planning inzichtelijk en de doorlooptijd van de aanvraag meetbaar. Door het monitoren van KPI’s weten betrokken partijen wat de kwaliteit van het proces is en waar ze dit kunnen verbeteren.

Componenten

De totale combioplossing van Mijn Aansluiting bestaat uit een aantal componenten:

CAPO

De applicatie CAPO bevat individuele aanvragen en opdrachten en alle informatie die nodig is om regie te voeren en operationeel te sturen. Per aanvraag en opdracht is inzichtelijk in welke fase (ook wel processtap) van het aansluitproces deze zich bevindt. Daarnaast is zichtbaar wie erbij betrokken zijn, wat de planning is en in hoeverre de gemaakte afspraken gehaald worden. Gebruikers hebben toegang tot de aanvragen en opdrachten die voor hun organisatie geldig zijn. Het doel van deze tool is dat op individuele aanvragen en opdrachten operationeel het gesprek gevoerd kan worden over de voortgang.

Power BI

In Power BI geven de combi-rapportages geaggregeerde informatie die gebaseerd is op een samenvatting van alle informatie die beschikbaar is vanuit DSP en LIP voor een bepaalde organisatie. Het geeft geen inzicht in individuele gevallen. Het doel van de rapportages is om strategische inzichten te verkrijgen over het verloop van de aansluitwerkzaamheden binnen een bepaald gebied of voor een bepaalde organisatie. Zie ook de functionele documentatie van de rapportages.
Icon let op.png Voor toegang tot de CAPO rapportage dient u te beschikken over een PowerBI Pro licentie vanuit uw eigen organisatie.

CAPO API

Een API (Application Programming Interface) maakt het mogelijk om het ene (computer)systeem te laten communiceren met het andere systeem. Het maakt dus mogelijk dat een gebruiker in de eigen bedrijfssystemen kan werken en CAPO daar via de API de benodigde informatie ophaalt en heen stuurt. De CAPO applicatie is API-first gebouwd, we gaan er van uit dat de deelnemers (netbeheerder en aannemers) de API implementeren in hun eigen systemen zodat de eindgebruiker uiteindelijk in één scherm zijn werkzaamheden kan uitvoeren. De relevante documentatie hierover is te vinden op CAPO API.

Scope van CAPO

CAPO ondersteunt:

  • combi-aanvragen voor aansluitleidingen
  • individuele aanvragen als dat in het combicontract is opgenomen
  • ’netgedreven’ aanvragen (per 10-2020 alleen SAN en VOG voor Enexis)

CAPO maakt gebruik van data uit LIP (mijnaansluiting.nl). CAPO kijkt naar de aanvragen in LIP en pakt alle aanvragen die in combi zijn, dat wordt bepaald in LIP zelf. Als er een nieuwe aanvraag wordt voltooid in LIP verschijnt deze na úiterlijk een uur in CAPO. In LIP is overigens niet zichtbaar of een aanvraag binnen een combicontract valt of niet. Het is mogelijk om vanuit een project in CAPO de aanvraag uit LIP te kunnen openen. Daarvoor heeft de gebruiker wel toegang nodig tot mijnaansluiting.nl
CAPO ontvangt daarnaast track-and-trace berichten vanuit LIP. Het gaat om de volgende berichten, met bijbehorende gevolgen in CAPO:

  • Geannuleerd (track-and-trace bericht 9.5):
Indien een discipline wordt geannuleerd in LIP wordt in CAPO de tekst “geannuleerd” getoond bij die discipline. Er worden geen verdere berichten verwacht voor die discipline en de statusvoortgang telt niet meer mee op projectniveau.
  • Afhandeling buiten LIP (track-and-trace bericht 9.6):
Indien in LIP wordt aangegeven dat een discipline buiten LIP wordt afgehandeld wordt in CAPO de tekst “Buiten LIP afgehandeld” getoond bij die discipline. Er worden geen verdere berichten meer verwacht voor die discipline en de statusvoortgang telt niet meer mee op projectniveau.

Aangesloten combi’s op CAPO

De volgende combi’s werken momenteel (voorjaar 2023) met CAPO.
Per combigebied zijn ook de relevante netbeheerders en aannemers weergegeven, combi’s die niet zijn weergegeven zijn op dit moment dus nog niet live op CAPO.

Aangesloten combi’s op CAPO (voorjaar 2023)
Combigebied Netbeheerder elektra Netbeheerder gas Netbeheerder water Netbeheerder media Coördinerende aannemers
CINH Liander Liander PWN
Waternet
VWT*
Ziggo*
Plaisier
Quint en van Ginkel
Van Voskuilen
Grond’g Enexis Coteq
Cogas
Enexis
Rendo
Waterbedrijf Groningen
WMD
Vitens
VWT
Ziggo
BAM
A Hak
Siers
Visser Smit Hanab
Van Gelder
SION Liander Liander Vitens VWT*
Ziggo*
CCN
Trinitas
Van Vulpen
Van de Heuvel
Structin
Noord
Liander Liander Dunea
Oasen
VWT*
Ziggo*
Visser Smit Hanab
Van Gelder
Synfra Enexis Enexis Brabant Water
WML
Ziggo* Apk Infra
BAM
Baas
Heijmans
Hurkmans
Rasenberg APK
Visser Smit Hanab
Van Vulpen
Van der Steen
*gebruiken CAPO niet actief

Beperkingen of uitzonderingen per combi in CAPO

Er zijn zekere beperkingen of uitzonderingen per combi die voortvloeien uit gemaakte afspraken in de combicontracten.

  • CINH
    • geen scopebeperkingen
  • Grond’g
    • alle aanvragen worden behandeld als combiprojecten
    • projecten waarin enkel appartementen zitten (objecttype = appartementen) worden **automatisch inactief.
  • SION
    • Alle solo-water projecten zijn ook zichtbaar in CAPO
  • Structin Noord
    • Alle solo-water projecten zijn ook zichtbaar in CAPO
    • Zie hier voor speciale scope voor Structin
  • Synfra
    • alle aanvragen worden behandeld als combiprojecten

FAQ (FREQUENTLY ASKED QUESTIONS)


Hoe kan ik mezelf registreren als CAPO gebruiker?
Navigeer naar Registreren voor CAPO hoe je verschillende accounts in CAPO registreert als gebruiker. Ook vind je daar de instructie als je namens een partij wilt registreren, als IT leverancier of als gedelegeerd netbeheerder.



Heeft CAPO ook een testomgeving waarin werking van bepaalde functies kan worden getest?
Naast de CAPO productieomgeving bestaat er inderdaad een acceptatieomgeving waarin kan worden getest, deze is toegankelijk via de QAS omgeving
De gebruiker dient wel apart toegang aan te vragen bij Functioneel Beheer, ook als je al wel rechten hebt voor de CAPO productieomgeving.



Bij mijn registratie moet ik aangeven bij welk type organisatie ik werk. Bij welke organisatie type hoor ik?
We vragen dit omdat de functionaliteiten voor de verschillende types organisaties verschillen:

  • Mensen die in dienst zijn van de combi moeten aangeven dat ze bij de combi werken.
  • Mensen die in dienst van een aannemer werk uitvoeren voor de combi moeten aangeven dat ze bij een aannemer werken.
  • Mensen die in dienst van een netbeheerder deelnemen in een combi moeten aangeven dat ze bij een netbeheerder werken.




Welke rollen zijn er in CAPO en waarom? Wanneer krijgt iemand een bepaalde rol?
CAPO gebruikt verschillende rollen voor de deelnemers in het aansluitproces. Deze rollen hebben verschillende mogelijkheden binnen CAPO, gebaseerd op hun verantwoordelijkheid binnen het aansluitproces. Zo wordt geregeld dat per rol verschilt welke informatie zichtbaar is en welke rechten ze hebben. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een aantal verschillende rollen met verschillende functionaliteiten:

  • Combimedewerker een persoon die werkt voor een combi en alle informatie in kan zien van de contractgebieden die vallen onder die combi.
  • Combiwerkvoorbereider is in principe gelijk aan de combimedewerker met als verschil dat de werkvoorbereider de klantgegevens en de beantwoorde vragen uit de aanvraag daarnaast ook kan zien. Dit is nodig omdat in een aantal combi’s de werkvoorbereider ook vergunningen en/of bodemonderzoeken aanvraagt waarbij deze gegevens dienen te worden overgenomen. Om deze klantgegevens te kúnnen zien is het van belang dat minimaal één netbeheerder in het project mee in combi gaat.
  • Aannemer ziet in CAPO alleen datgeen wat voor hem van toepassing is. Daarvoor zijn er ‘werkbakken’ die bereikbaar zijn via het dashboard. Deze werkbakken tonen alle DSP opdrachten, dus naast de combiprojecten ook al het solowerk. Omdat er verschillende ‘soorten’ aannemers zijn staan er soms twee vermeld in het projectenscherm bij het kopje aannemer. Deze twee verschillende soorten zijn:
    • Coördinerende aannemer: coördinator in een contractgebied die alle projecten ziet die binnen dat gebied uitgevoerd worden.
    • Uitvoerende aannemer: uitvoerende partij in een contractgebied die de opdracht van de coördinerende aannemer ontvangt en de werkzaamheden vervolgens daadwerkelijk uitvoert. Ziet alleen de projecten waar de aannemer zelf concreet bij betrokken is.
  • Netbeheerder een persoon die werkt bij een netbeheerder van één of meerdere disciplines. Ook netbeheerders zien in CAPO alleen datgeen wat binnen het combigebied voor hun van toepassing is.
  • Gedelegeerde netbeheerder deze neemt de volledige werkzaamheden van een netbeheerder in een contractgebied over en ziet exact hetzelfde als de netbeheerder zelf.




Ik kan mijn project niet vinden in CAPO, hoe kan dat?
Er zijn daarvoor vier mogelijke oorzaken:

  1. Het project is inmiddels inactief, door het filter aan te passen kunnen ook inactieve projecten worden weergegeven. Dit kan door op Icon wekker.png te klikken, rechtsonder de filteropties op het projectoverzicht-scherm. Op deze manier verschijnen ook de inactieve projecten, door op Icon inactief verbergen.png te klikken verdwijnen deze weer.
  2. Het project is, bijvoorbeeld op verzoek van de combi, uit CAPO gehaald. Het is mogelijk dat een gebiedswissel aangevraagd moet worden om deze opdracht weer zichtbaar te krijgen in CAPO.
  3. De aanvrager verwacht de aanvraag in een ander combigebied dan dat het nu staat. Ook hier kan de gebiedswissel uitkomst bieden.
  4. Het kan voorkomen dat een aannemer een aanvraag mist terwijl hij er al wel opdrachten voor heeft ontvangen. Dit kan voorkomen bij ingang van een nieuw contract (eventueel gecombineerd met livegang in CAPO). De overdracht van de oude naar de nieuwe aannemer is hier dan de oorzaak voor het niet kunnen vinden van de aanvraag.
Als een combi er bij livegang namelijk voor kiest om te starten met een ‘leeg’ CAPO komen aanvragen van voor livegang vanzelfsprekend niet naar voren en zijn op dat moment alleen de aanvragen voor de nieuwe aannemer zichtbaar. De DSP opdrachten voor een oude aanvraag kunnen dan echter al wel verstuurd zijn naar de oude aannemer. Deze aanvragen worden toegekend aan ‘Combi geen gebied CG’. De aannemer ziet de aanvragen in dit contractgebied niet, de combimedewerker echter wel. Als blijkt dat deze aanvraag toch thuis hoort in een ander contractgebied kan de combi die omzetting via de gebiedswissel in CAPO uitvoeren.




De wensdatum is nog niet verstreken. Waarom is mijn project toch inactief?
Een project kan inactief zijn omdat:

  • Het project handmatig inactief is gemaakt door de combi of aannemer.
  • Er verschillende scope-beperkingen per combi zijn waardoor projecten inactief kunnen zijn gemaakt.




Waar vind ik acties en activiteiten die aan mij zijn toegewezen?
Momenteel wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van ‘werklijsten’. Deze zullen komen te staan op het dashboard (de meest rechtse tab). Deze werklijsten geven een totaaloverzicht van alle voor de gebruiker relevante acties, activiteiten en bijlagen. Daarnaast kun je acties en activiteiten ook op onderstaande ‘oorspronkelijke’ manier vinden:

Acties

  1. Klik op Icon hoofdmenu.png (linksboven in beeld) en kies voor Projecten
  2. In het filter Actiehouder de eigen organisatie selecteren
  3. Eventueel (bij zoeken naar een specifieke actie) het type actie in geven bij filter Actie
  4. Klik op Icon zoeken.png om de zoekopdracht te starten, nu worden alle toegewezen acties weergegeven.
  5. Klik in de weergegeven resultaten op Icon open project.png helemaal rechts in de regel om meer informatie te zien over dit project en de actie eventueel af te handelen.


Activiteiten:

  1. Klik op Icon hoofdmenu.png (linksboven in beeld) en kies voor Activiteiten
  2. In het filter ‘Type activiteit’ eventueel de gewenste activiteit selecteren
  3. Klik op Icon zoeken.png om de zoekopdracht te starten, nu worden alle toegewezen acties weergegeven.
  4. Klik in de weergegeven resultaten op Icon open project.png helemaal rechts in de regel om meer informatie te zien over dit project en de actie eventueel af te handelen.




Waar kan ik bijlages uploaden op een project?
Het is van belang dat de bijlagefunctionaliteit binnen de combi is aangezet. Alleen dan kunnen bijlagen ook daadwerkelijk worden toegekend. Heb je deze functionaliteit nog niet neem dan contact op met de combi.
Het toekennen van een bijlage op een project kan middels een toegewezen bijlage.

  1. Klik op Icon hoofdmenu.png (linksboven in beeld) en kies voor Projecten
  2. Gebruik eventueel de filtering om bepaalde projecten te vinden.
  3. Klik in de gevonden resultaten op het Icon open project.png helemaal rechts in de regel.
  4. ”Klik onder het kopje van de processtap (bijvoorbeeld Intake of werkvoorbereiding) op Icon bijlage toevoegen.png om een bijlage toe te wijzen. Deze kan toegewezen worden aan elke type ‘rol’ binnen CAPO, maar dus ook aan je eigen rol.
  5. Na het toewijzen van de bijlage (onder vermelding van type bijlage en de bijbehorende discipline is het mogelijk om de bijlage zelf te uploaden. Klik op Icon bijlagen uploaden (projectenscherm).png om het te uploaden bestand toe te voegen aan het project.


Momenteel is het zo dat je één bestand per keer kunt uploaden. Voor het uploaden van meerdere bestanden dienen stap 4 en 5 dus meerdermalen doorlopen te worden. In toekomstige ontwikkeling wordt het mogelijk gemaakt om ineens meerdere bestanden te uploaden. Raadpleeg hiervoor de backlog van CAPO.



Een aannemer krijgt KCM1 acties toegewezen maar ziet in het project een andere aannemer of zelfs geen aannemer als uitvoerende aannemer vermeld staan. Hoe kan dit?
Hier kunnen zich drie situaties voordoen:

  1. De uitvoerend aannemer wordt ingevuld op het project wanneer de netbeheerder een opdracht naar de aannemer verstuurt via DSP. Het kan voorkomen dat de netbeheerder de QuickScan heeft uitgevoerd terwijl er nog geen opdracht verzonden is. Er wordt van de coördinerende aannemer verwacht dat er klantcontact plaatsvindt binnen x (varieert per combi) dagen na aanvraag. De opdracht zelf komt dan later.
  2. Dit kan voorkomen bij het ingaan van een nieuw contract waarbij een nieuwe aannemer betrokken is. Het betreft dan een opdracht van voor de ingangsdatum van dit nieuwe contract. De opdracht heeft daadwerkelijk bij de oude aannemer gelegen. Uitvoering is hiervan niet gelukt waardoor deze bij de nieuwe aannemer terecht komt in het nieuwe contract. Hier geldt dan de afspraak dat de nieuwe aannemer alsnog het klantcontact (KCM1) voert om deze wijziging door te geven aan de klant.
  3. De netbeheerder heeft per abuis de opdracht bij de verkeerde aannemer uitgezet. Door deze opdracht te annuleren en een nieuwe opdracht aan de juiste aannemer te sturen kan dit verholpen worden. Er wordt dan alsnog verwacht dat de correcte aannemer het klantcontact voert.




Hoe kan ik een aanvraag wijzigen in CAPO?

  • Het is niet mogelijk om een aanvraag te wijzigen in CAPO zelf. Dit komt omdat CAPO wordt gevuld door de informatie uit LIP en DSP.
  • Als een aanvraag gewijzigd moet worden dient de aanvraag eerst te worden geannuleerd door vanuit LIP een track-and-trace bericht (9.5 bericht) te sturen. Dit zorgt ervoor dat de aanvraag in CAPO status geannuleerd krijgt. Vervolgens dient de aanvrager dan een nieuwe aanvraag aan te maken in LIP met daarin de correcte informatie. De geannuleerde aanvraag wordt inactief maar is nog wel te zien in CAPO (klik hiervoor in het projectdetailscherm op Icon wekker.png).




Waarom wordt de term "project" gebruikt in CAPO, bijvoorbeeld voor aanvragen?
We gebruiken de term zodat we een overkoepelende term voor alle soorten "projecten" hebben die CAPO kent, nu en in de toekomst.



Als aannemer voeren wij werk uit voor de netbeheerder in de werkvoorbereiding, hoe moet ik mij registreren?
CAPO is voorbereid op het schuiven van werk in de keten. Als aannemer moet je je nog steeds als aannemer registreren, ook als je werk uitvoert in de werkvoorbereiding.



Waarom zie ik verschillende aantallen staan als ik de processtappen op het dashboard vergelijk met de werkbakken?
Bij de processtappen en bijbehorende KPI’s zie je de aantallen die zijn gebaseerd op de werkzaamheden binnen de combicontracten. Bij werkbakken is het meer dan dat en zie je ook alles dat betrekken heeft op solowerk.



Hoe vraag ik een hoofdleidingproject aan?
We verwachten op korte termijn nieuwe functionaliteit voor hoofdleidingen te ontwikkelen. Vooralsnog is het daarom alleen nog mogelijk om voor combimedewerkers een hoofdleiding aan te maken via het projectdossier. In dit projectdossier wordt ook de koppeling gelegd tussen de nieuwe hoofdleiding en de betreffende aansluitleidingen.

CAPO SCHERMEN

Dashboard

Het dashboard geeft inzicht in je werkvoorraad die je samen in combi uitvoert én het geeft inzicht in alle DSP opdrachten. Het dient als startpunt voor de verschillende lijstweergaves.
Het dashboard kent vier onderdelen:

  • Processtappen
  • KPI’s
  • Werkbakken
  • Werklijsten

Hieronder zal ieder van deze vier onderdelen worden toegelicht:

Processtappen

Dit scherm is een weergave van alle projecten (die in CAPO zijn gedefinieerd als combiuitvoering) en laat zien in welke processtap (conform CAPO definitie) het project zich bevindt. Een aanvraag in CAPO wordt bewust een project genoemd. Deze term wordt gebruikt zodat we een overkoepelende term voor alle soorten "projecten" hebben die CAPO kent, nu en in de toekomst. Er kunnen binnen een project uiteraard meerdere producten bestaan.
Het projectenproces is ingedeeld in een aantal processtappen. De status die bij de processtap hoort wordt bepaald door middel van het signaleren van berichten via DSP of LIP. Door op het dashboard op een blok met zo’n processtap te klikken kom je in een gefilterd overzicht van het projectenscherm met alle projecten die momenteel in die processtap zitten.

Intake
Een project begint altijd in de intakefase. In die fase zijn de verwachte opdrachten nog niet verstuurd van de netbeheerder naar de aannemer, maar moeten toch al een aantal zaken doorlopen of geregeld worden.
Tijdens de intakefase geeft de netbeheerder aan of:
  • men mee in combi gaat
  • er extra werkvoorbereiding nodig is (dit doet de NB dan zelf in geval van niet-standaard werk)
  • aanleg van een hoofdleiding benodigd (is om de aansluitleiding te kunnen realiseren)


Werkvoorbereiding
Het project komt in de processtap werkvoorbereiding op het moment dat alle betrokken netbeheerders een DSP opdracht hebben verstuurd voor elk product. Een product is bijvoorbeeld de discipline ‘water’ bij object ‘Kerkstraat 16 in Arnhem’) dat in de aanvraag zit. In het geval dat een deel van de verwachte opdrachten is verstuurd, blijft op projectniveau de ‘laagste’ processtap staan. Stel dat de elektraopdracht voor de objecten in het project wordt verstuurd, maar de opdracht voor water nog niet. Dan gaat voor de discipline elektra de status naar werkvoorbereiding, maar voor water blijft deze nog op intake staan. Op projectniveau blijft de status dan ook nog op intake staan. Als een van de netbeheerders in het project daarnaast zou besluiten om niet mee te gaan in combi of de opdracht te annuleren gaat het project gaat ook naar fase werkvoorbereiding.
Icon let op.png Als alle netbeheerders aangeven niet mee in combi te gaan verandert de status in ‘geen combiuitvoering’.


In uitvoering
Op het moment dat de eerste opdracht binnen het project technisch gereed gemeld wordt gemeld door de aannemer gaat de status van het project van werkvoorbereiding naar in uitvoering. Dit doet de aannemer door een TG bericht te versturen via DSP.


Oplevering
Een project gaat naar fase oplevering op het moment dat alle producten in de aanvraag technisch gereed zijn gemeld. Dan dienen de TG berichten voor alle disciplines verzonden zijn.


Geannuleerd
Alle opdrachten binnen het project zijn geannuleerd door de netbeheerder komt het project in de processtap geannuleerd terecht. Als een aanvraag gewijzigd moet worden kan dat niet in CAPO, deze opdracht moet dan worden geannuleerd vanuit LIP. Dan wordt er vanuit LIP een track-and-trace bericht (9.5 bericht) gestuurd, in CAPO krijgt de opdracht dan status geannuleerd.


Gereed
Als de TG / AGA / AGP berichten in het DSP zijn goedgekeurd door de netbeheerder stuurt deze een ‘opdracht gereed’ bericht. Als dit bericht is ontvangen voor alle producten in het project krijgt deze status ‘gereed’. Vervolgens wordt het project 30 dagen na status gereed automatisch inactief gemaakt.


Geen combiuitvoering
Alle netbeheerders hebben in de quickscan aangegeven niet mee in combi te gaan. Daarnaast worden sommige netbeheerders automatisch uit combi gemeld (bijvoorbeeld in het geval van media). Deze opdrachten gaan buiten LIP om. Deze projecten krijgen deze status ook.

KPI’s

In dit dashboard wordt de status per KPI weergegeven. De definities van deze KPI’s zijn contractueel vastgelegd en kunnen verschillen per combi. De definities zijn hier te vinden. Er kan worden gefilterd op:

  • Coördinerende aannemer
  • Contractgebied
  • Netbeheerder

In de blokken zie je per KPI kleuren die aangeven in hoeverre de opdracht zich verhoudt t.o.v. de norm (zoals beschreven in het combicontract):

  • Icon uitroepteken groen.png Op tijd (KPI is nog niet verlopen)
  • Icon uitroepteken oranje.png Nog net op tijd (KPI dreigt bijna te verlopen)
  • Icon uitroepteken rood.png Te laat (KPI is verlopen)

Werkbakken

Hier kun je zien hoeveel DSP opdrachten er in welke fase van het proces zitten. Dit zijn dus naast de combi-opdrachten ook alle solo opdrachten. Deze fases zijn uitgesplitst per actiehouder; de netbeheerder of aannemer. Deze werkbakken zijn alleen zichtbaar voor de aannemer en de netbeheerder, de combi heeft namelijk het combi-opdrachtenscherm voor een dergelijk overzicht binnen het combigebied.

De onderverdeling binnen de werkbakken is:

Netbeheerder Aannemer
Bijstellen
Beoordelen TG
Beoordelen AGA
Beoordelen AGP
Gereedmelden
Uitvoeren
Afgekeurde TG
Opleveren AGA
Opleveren AGP
Verwerken annuleringen


Door op zo’n blok te klikken krijg je een gefilterd overzicht van die specifieke opdrachten. Zo kan een netbeheerder of aannemer beoordelen wat er nog uitgevoerd dient te worden.

Werklijsten

In dit scherm zijn in één oogopslag alle voor de gebruiker relevante openstaande acties, activiteiten en op te leveren bijlages zichtbaar. Op deze buttons zijn het aantal openstaande acties, activiteiten en bijlagen zichtbaar. Wat je te zien krijgt als je daar op klikt is per rol verschillend:

  • Netbeheerders en aannemers zien het aantal openstaande acties, activiteiten en bijlagen die specifiek aan hun zijn toegewezen
  • De combi ziet alle openstaande acties, activiteiten en bijlagen van alle partijen in het betreffende combigebied


Om deze laatste reden heeft de combi hier een extra filter met ‘organisatie’ om te kunnen zien welke partij nog iets moet doen.

Als de bijlagenfunctionaliteit binnen een combi niet is aangezet, worden er geen aantallen zichtbaar op de bijlagen-tegels.

Het klikken op deze tegels brengt je naar verschillende schermen met vooringestelde filters:

  • Bij het doorklikken op een actie, kom je in het projectenoverzicht waarin je de projecten ziet waarin deze actie nog moet worden uitgevoerd.
  • Bij het doorklikken op activiteiten, kom je in het activiteitenoverzicht waarin je de projecten ziet waarin de specifieke activiteit nog openstaat.
  • Bij het doorklikken op bijlagen, kom je in het bijlagenoverzicht waarin je de projecten ziet waarin de specifieke bijlage nog moet worden opgeleverd.


Op de werklijst kan gefilterd worden op de geplande uitvoeringsdatum door het invullen van “Geplande uitvoeringsdatum van” en “Geplande uitvoeringsdatum tot”.

Projecten

Projectenoverzicht

Hier is op aanvraagniveau te zien welke combiprojecten er lopen. Vanuit dit projectenoverzicht kun je allerlei informatie opvragen die op het project van toepassing is. Daarnaast kunnen hier ook een aantal keuzes worden gemaakt die van invloed zijn op het verloop van het project. Denk hierbij aan bepaling tot mee in combi of niet, of extra werkvoorbereiding en/of aanleg van een hoofdleiding benodigd zijn. Deze bepaling kan worden gedaan middels een quickscan. Met de uitgebreide filtermogelijkheden is het mogelijk een specifieke selectie te maken van projecten die voor de gebruiker relevant zijn.
Hieronder wordt verder toegelicht hoe het scherm eruit ziet en hoe daarmee gewerkt kan worden in dit projectenoverzicht:

  • De belangrijkste detailinformatie per project (ProjectID, type aanvraag, datum aangevraagd, geplande uitvoeringsdatum, adres, combigebied en processtap)
  • Het aantal objecten en disciplines, deze zijn beide “uitklapbaar” om details weer te geven. Dit doe je door te klikken op het vinkje naast het getal dat het aantal objecten of disciplines weergeeft.
  • Welke acties nog moeten gebeuren op het specifieke project, klik op Icon poppetje.png in de filterbalk om dit weer te geven. Op de plek van de objecten en disciplines verschijnen nu acties.
  • Verdere functies zijn toegankelijk via Icon 3 puntjes.png rechts in de regel). Daar kan gekozen worden voor (in)actief maken / opdrachten / quick scan.

Via de projectdetails Icon open project.png rechts in de regel) kan detailinformatie worden opgehaald.

Functies in de projectlijst

In de projectlijst zijn diverse functies aanwezig, door ofwel een bepaald filterveld in te vullen of op een speciaal icoon te klikken. Deze worden hieronder besproken.
Filtermogelijkheden
In dit scherm kan gefilterd worden op de volgende punten:

  • Type | Wat voor type aanvraag betreft het? Mogelijke opties:
    • Aanvraag (een aanvraag voor een aansluitleiding afkomstig uit LIP)
    • VOG (Vervanging Oude Gasmeter – alleen in gebied waar Enexis actief is)
    • SAN (SANering gasmeter – alleen in gebied waar Enexis actief is )
    • Hoofdleiding
  • Gebied | Specificeer het contractgebied binnen het combigebied
  • Processtap | Fase waarin de aanvraag zit; mogelijke processtappen:
    • Intake
    • Werkvoorbereiding
    • In uitvoering
    • Oplevering
    • Gereed
    • Geannuleerd
    • Geen combiuitvoering
  • Netbeheerder | Toont de projecten waar een bepaalde netbeheerder bij betrokken is
  • Uitvoerende aannemer | Toont de projecten waar een bepaalde aannemer, die daadwerkelijk het werk gaat uitvoeren (dit kan uiteraard verschillen van de coördinerende aannemer)
  • Actiehouder | Toont de projecten waarbij een geselecteerde partij actiehouder is. Afhankelijk van de rol waarmee je binnen CAPO werkt worden hier mogelijke betrokken partijen getoond in het filtermenu. Zo ziet een combimedewerker hier meer mogelijke actiehouders dan een netbeheerder of aannemer
  • Actie | Toont de projecten waarbij een geselecteerde actie nog moet worden uitgevoerd.
  • Aangevraagd van / tot| Toont de projecten die in het aangegeven datumvenster zijn aangevraagd
  • Gepland van / tot| Toont de projecten die in het aangegeven datumvenster zijn gepland
  • Filter overzicht (zie hieronder “Zoekfunctie”)

Zoekfunctie

In de projectenlijst kan er naast de afgebeelde filteropties worden gezocht naar projecten in veld “filter overzicht”. Er kan worden gezocht op:

  • ProjectID nummer
  • Straatnaam
  • Plaatsnaam

Het is hier niet noodzakelijk om het hele nummer, straat- of plaatsnaam in te vullen. Resultaten worden al getoond door het deels in te vullen in ‘filter overzicht’. Naast het filteroverzicht staat Icon uitroepteken grijs.png. Hiermee kan worden gefilterd op de status van KPI met betrekking tot het verzenden van de opdrachtberichten binnen de projecten. De kleuren geven aan in hoeverre de KPI’s gehaald worden:

  • Icon uitroepteken groen.png Projecten waar de KPI nog niet is verlopen
  • Icon uitroepteken oranje.png Projecten waar de KPI nog net niet is verlopen
  • Icon uitroepteken rood.png Projecten waar de KPI is verlopen
  • Icon uitroepteken grijs.png Alle projecten

Projecten actief / inactief maken

  • Projecten kunnen handmatig inactief (en actief) gemaakt worden door combimedewerkers.
  • Projecten worden automatisch inactief als er 30 dagen na de geplande uitvoeringsdatum (P) nog geen opdrachtbericht is binnengekomen (dit was voorheen 30 dagen na de wensdatum – dit is per CAPO v1.40 aangepast)
  • Projecten worden automatisch inactief 30 dagen nadat ze gereed zijn.

Om een project inactief te maken; klik op Icon 3 puntjes.png rechts in de projectregel en kies voor ‘deactiveren’. Het project verdwijnt dan uit het projectoverzicht, het is immers niet meer actief. Het is in het projectoverzicht echter ook mogelijk om gedeactiveerde projecten wel weer te geven, klik daarvoor onderaan bij de filteropties op Icon wekker.png. Inactieve projecten kunnen worden herkend door het icoon van een cirkel met een schuine streep er doorheen helemaal links in de projectregel. Een inactief project kan vervolgens ook weer actief gemaakt worden door via de drie bolletjes rechts in de projectregel te kiezen voor ‘activeren’.
Icon let op.png Deze functionaliteit heeft geen effect op de data in DSP of interne systemen.

Toon acties

Door op Icon poppetje.png te klikken verdwijnen de objecten en disciplines uit de regel en komen de uit te voeren acties voor netbeheerders of aannemers tevoorschijn. Deze acties zijn achtereenvolgens quickscan, opdrachten versturen en bijlagen opleveren.
Op het moment dat een van deze drie acties nog uitgevoerd dient te worden verschijnt hier een getal bij het icoontje. Als je met de muis op dit icoon gaat staan zul je ook zien wie hier actiehouder is en dus nog actie moet ondernemen. Voordeel van dit overzicht is dat je in één oogopslag kunt zien of er nog acties openstaan of niet. Als je deze informatie weer wilt verbergen kun je op Icon uitroepteken rood.pngklikken (‘klik om locatie informatie te tonen’). De objecten en disciplines worden nu weer weergegeven in de regel.

Quickscan

Een netbeheerder dient in de intakefase (afhankelijk van de combi) de quickscan uit te voeren. Via de knop opties (drie puntjes) in het projectenscherm kies je voor quickscan. Daarin wordt aangegeven of:

  • men mee gaat in combi
  • er extra werkvoorbereiding nodig is
  • aanleg van een hoofdleiding benodigd is

De quickscan wordt overigens niet in elke combi gebruikt. Combi’s Synfra en Grond’g werken namelijk alleen met het mee-in-combi bericht, dat doen ze niet in de quickscan maar rechtreeks via de optie “Mee in combi” op Icon 3 puntjes.pngin de regel van het projectenoverzicht.

Mee in combi
  • Een netbeheerder kan via twee opties aangeven om mee te gaan in combi of niet:
  1. rechtstreeks in het projectenscherm door via (Icon 3 puntjes.png voor mee in combi te kiezen)
  2. via een van de drie keuzemogelijkheden in de quickscan.
  • Deze keuze tot mee in combi geldt voor alle disciplines die een netbeheerder vertegenwoordigt. Er kan dus geen onderscheid gemaakt worden tussen bijvoorbeeld gas en elektra.
  • Na het aangeven van mee in combi wordt deze keuze voor alle partijen zichtbaar door middel van een groen vinkje voor de naam van de netbeheerder bij de disciplines binnen de aanvraag. Wanneer aangegeven wordt dat een netbeheerder niet mee gaat in de combi verschijnt er een rood kruis voor de naam van de netbeheerder.
  • Zolang het project in de fase intake zit kan een netbeheerder de keuze tot mee in combi nog wijzigen via bovenstaande twee mogelijkheden.
  • Als alle netbeheerders aan hebben gegeven dat ze niet mee gaan in combi wordt de aanvraag inactief na het verstrijken van de wensdatum.
  • Zodra alle netbeheerders die mee in combi gaan een opdrachtbericht hebben verstuurd, gaat het project van processtap intake naar werkvoorbereiding.

Automatisch in / uit combi
Voor een aantal netbeheerders is ingesteld dat ze automatisch mee of juist niet mee in combi gaan. Zo gaan binnen SION gebied Vitens juist automatisch mee in combi, waar media juist automatisch niet mee in combi gaan. Of deze keuze tot mee in combi handmatig of automatisch is uitgevoerd kun je zien door over bovenstaand groene vinkje of rode kruisje te hoveren.

Extra werkvoorbereiding

De bepaling wie werkvoorbereiding gaat uitvoeren hangt af van de bepaling of het standaard of niet-standaard werk betreft. Deze bepaling wordt uitgevoerd door de netbeheerder:

  • Standaard werk; werkvoorbereiding wordt de door aannemer opgepakt
    • De netbeheerder geeft via de quickscan aan dat geen extra werkvoorbereiding benodigd is.
  • Niet-standaard werk; werkvoorbereiding wordt de door netbeheerder opgepakt
    • De netbeheerder geeft via de quickscan aan dat wel extra werkvoorbereiding benodigd is.
    • Er wordt automatisch een activiteit Extra werkvoorbereiding op het project geplaatst.
    • De geplande uitvoeringsdatum is afhankelijk van de opleverdatum van deze activiteit. Het type plandatum onder geplande uitvoeringsdatum verandert van P (gepland door de aannemer naar O (opleverdatum van extra werkvoorbereiding). Er kan een planningsconflict ontstaan op het moment dat deze ‘extra werkvoorbereiding’ te laat wordt opgeleverd. Combi's hebben verschillende afspraken wanneer ze de extra werkvoorbereiding opleveren. Voor Combi Sion geldt bijvoorbeeld een termijn van 3 weken om de extra werkvoorbereiding op te leveren waar dat bij Structin Noord 5 weken is. De standaardwaarde hiervoor in CAPO is 3 weken.


Als de netbeheerder de quickscan al heeft uitgevoerd maar later alsnog wil aangeven dat extra werkvoorbereiding van toepassing is, kan dat door handmatig een activiteit extra werkvoorbereiding op het project te plaatsen.

Hoofdleiding aanleggen

Als de netbeheerder wil aangeven dat er een hoofdleiding moet worden aangelegd voor de aansluitleiding gelegd kan worden, geeft de netbeheerder dit aan via de optie hoofdleiding aanleggen in de quickscan. Er wordt dan automatisch een activiteit hoofdleiding aanleggen aangemaakt voor de combi of voor de aannemer (wie deze activiteit afhandelt is per combi verschillend). Daarna wordt beoordeeld of de hoofdleiding solo of in combi dient te worden aangelegd. Het resultaat van deze beoordeling kan dan in de activiteit worden vastgelegd In sommige gevallen is het noodzakelijk een hoofdleiding aan te vragen terwijl er nog helemaal geen aansluitleidingen aanwezig zijn, bijvoorbeeld als er een nieuwbouwwijk wordt gerealiseerd. Om het aanvragen van een hoofdleiding in deze fase toch mogelijk te maken is het projectdossier in het leven geroepen. Hier is het mogelijk dit vast aan te maken en kan de nodige voorbereiding in gang worden gezet via CAPO. Het kunnen aanmaken van een hoofdleidingproject vanuit de projectmelding was een uitdrukkelijke wens van de combi’s. Vooral in de intakefase is er heel veel interactie tussen combiprojectleider en de klant. Via de projectmelding kan de klant inloggen op mijnaansluiting.nl om daar de documenten te uploaden. Los van deze bovenstaande vindt ook realisatie plaats van een aparte applicatie voor hoofdleidingen. Vanaf Q2 2023 vindt daarom verdere ontwikkeling van hoofdleidingen in CAPO plaats.

Automatisch toegewezen activiteit

Op het moment dat de netbeheerder de quickscan-vragen over extra werkvoorbereiding en hoofdleiding aanleggen beantwoordt met ja, wordt er automatisch een activiteit op het project aangemaakt. Deze activiteiten worden overigens automatisch afgehandeld op het moment dat de DSP opdracht voor deze betreffende discipline is ontvangen door de aannemer.

Opdrachten

Dit scherm geeft inzicht in de voor dit project relevante DSP-opdrachten die onder combi-projecten vallen. Klik op Icon 3 puntjes.png rechts in de projectregel en kies voor 'opdrachten'. Vervolgens verschijnen de opdrachten die bij dit specifieke project horen. Het zou goed kunnen dat bij het raadplegen van dit scherm geen opdrachten zichtbaar zijn. Dat komt logischerwijs omdat er dan nog geen opdrachten verstuurd zijn.

Toon productinformatie

Een product is de unieke combinatie van een discipline (elektra/water/gas/media) en een object (huisadres). Informatie hierover kun je opvragen door op het vinkje naast het getal (dat het aantal objecten of disciplines in de aanvraag beschrijft) in de regel te klikken. Er verschijnt dan extra informatie:

  • Onder objecten kun je zien welk(e) adres(sen) er in de aanvraag zitten. Een aanvraag kan weliswaar uit één enkel adres bestaan maar ook uit een heel appartementencomplex met tal van adressen. Door weer op het vinkje te klikken kan deze informatie weer ‘ingeklapt’ worden.
  • Onder disciplines kun je zien wat er geleverd dient te worden (elektra / water / gas / media) op dit object. Een aanvraag kan uit één enkele of meerdere disciplines bestaan. Door weer op het vinkje te klikken kan deze informatie weer verborgen worden.

Projectdetails

Op het projectdetailscherm is het mogelijk verder in te zoomen op het project, de volgende informatie is zichtbaar:

  • Basisgegevens zoals type, processtap, aantal disciplines, adres, netbeheerders, uitvoerende aannemers, aanvraagdatum, wensdatum, geplande uitvoeringsdatum, relevante combi met combigebied en of de aanvraag compleet is of niet.
  • Activiteiten: aangemaakte activiteiten die bij het project horen.
  • Eventueel de klantgegevens (gegevens van de aanvrager). Of deze gegevens zichtbaar zijn of niet is afhankelijk van de rol waarmee in CAPO is ingelogd. Combimedewerkers zien deze informatie altijd en daarnaast de uitvoerende aannemer ook (om het eerste klantcontactmoment (KCM1) te kunnen voeren).
  • Bijlagen (projectbijlages, indien van toepassing)
  • Disciplines in het project met bijbehorende gegevens
  • Objecten in het project met bijbehorende gegevens
  • Opdrachten die horen bij de aanvraag.

Geplande uitvoeringsdatum

De geplande uitvoeringsdatum kan een aantal statussen hebben, deze status staat onder het kopje Geplande uitvoering links onderin het vak met ‘Gegevens’

  • (P) Planbericht door uitvoerende aannemer
  • (P) Herplanning door de aannemer
  • (O) Oplevering werkvoorbereiding netbeheerder + een x aantal weken (per combi verschillend)
  • (W) Wensdatum klant (zoals oorspronkelijk aangegeven op de aanvraag in LIP)

Hieronder een verdere uitleg van bovenstaande vier statussen:

(P) - Planbericht door uitvoerende aannemer

  • Definitieve planning overruled voorlopige planning van aannemer of oplevering van netbeheerder
  • Kijkt naar het laatste planbericht dat binnen komt
  • De vroegste datum is leidend wanneer er dezelfde soort planberichten zijn
  • Het levermoment en geannuleerde opdrachten worden niet meegerekend als datum

(P) - Herplanning door aannemer op het project

  • Herplanning door de aannemer overruled de oplevering van extra werkvoorbereiding en de wensweek van de klant
  • Er is een herplannings-log beschikbaar op het project

(O) - Oplevering werkvoorbereiding netbeheerder

  • Dit is de geplande uitvoeringsdatum die is gebaseerd op het moment waarop de extra werkvoorbereiding wordt opgeleverd + een x aantal weken (dit x aantal verschilt per combi)
  • De laatste datum in de tijd is leidend
  • Wanneer alle extra werkvoorbereiding is afgerond springt de geplande uitvoering terug naar de wensdatum
  • Het aantal weken (x) verschilt per combi

(W) - Wensdatum klant

  • Dit betreft de maandag van de wensweek zoals ingevuld in de oorspronkelijke aanvraag in LIP

Bepaling geplande uitvoeringsdatum

De geplande uitvoeringsdatum wordt bepaald volgens onderstaande regels. Hierbij is de volgorde van deze regels leidend.

  1. Als er een opdracht is uitgevoerd, wordt de uitvoeringsdatum gekozen
  2. Als er een opdracht gepland is, wordt de datum gebruikt van de vroegste planning. De definitieve planning heeft hier echter hogere prioriteit.
  • De vroegste datum wordt gekozen, want die bepaalt wat de eerstmogelijke datum van start uitvoering kan zijn voor een aannemer. Met vroegste datum wordt de datum bedoeld die het dichtstbij ligt.
  • Het levermoment wordt niet gerekend als een geldige uitvoeringsdatum
  1. Als er activiteiten “Extra werkvoorbereiding” zijn, wordt de laatste opleverdatum plus x weken (dit x aantal weken verschilt per combi) gebruikt. Hier wordt dan de laatste datum gekozen, want die bepaalt wat de eerstmogelijke start uitvoering kan zijn voor een aannemer.
  2. De wensdatum van de klant wordt gebruikt als uitvoeringsdatum.

Herplannen door aannemer

In CAPO is het mogelijk om als aannemer de geplande uitvoeringsdatum aan te passen, nog voordat een DSP planbericht is verstuurd op een product. Via 12px rechtsboven in het detailscherm is het mogelijk om de aanvraag een nieuwe uitvoeringsdatum mee te geven, onder vermelding van een (verplichte) reden. Deze is te kiezen via het dropdown menu in de dialoog die verschijnt. Na het herplannen van de geplande uitvoeringsdatum blijft de status van deze datum alsnog ’P’.

Klantgegevens en bijlages vanuit aanvraag LIP

Voor een aantal partijen worden de klantcontactgegevens gedeeld via de projectdetails zodra één van de netbeheerders bevestigt mee te gaan in combi. De partijen die deze klantgegevens kunnen zien zijn:

  • coördinerende aannemer
  • uitvoerende aannemer
  • combiwerkvoorbereider

Deze drie partijen hebben deze klantgegevens nodig om het eerst klantcontactmoment (KCM1) te kunnen uitvoeren.

Antwoorden op gestelde vragen LIP

Naast de klantgegevens zelf zijn ook de antwoorden zichtbaar die gegeven zijn bij het indienen van de aanvraag (denk bijvoorbeeld aan informatie over eventueel gebruik van de prefabmeterkast, verwacht verbruik van de aansluiting en of het een bestaande of nieuwe aansluiting betreft) Deze antwoorden kunnen door bovenstaande drie partijen worden weergeven door in het blok Objecten te klikken op (Icon toon beantwoorde vragen.png Toon beantwoorde vragen Er verschijnt dan een apart blok met klantcontactgegevens “Aanvrager” en “Contactgegevens uitvoering”. Voor de coördinerende aannemer worden ook de in LIP ingediende bijlages gedeeld via de projectdetails zodra de aanvraag compleet is. Deze verschijnen dan in een apart blok met bijlages onder het blok met klantgegevens.

Activiteiten

Op de projectdetailpagina is het mogelijk om een activiteit aan te maken en deze toe te wijzen aan een partij die betrokken is bij het project. In het scherm ‘overzicht van uw activiteiten’ zijn de volgende zaken per activiteit zichtbaar:

  • Het type activiteit
    • Afspraak
    • Bodemonderzoek aanvragen
    • Extra werkvoorbereiding
    • Graafmelding
    • Hoofdleiding aanleggen
    • Hoofdleiding controleren
    • KCM1 (Klant Contact Moment)
    • Klantcontact
    • KTO (Klant Tevredenheids Onderzoek)
    • Straatwerk
    • Vergunning
    • Vergunning aanvragen
    • Vestiging zakelijk recht
    • Wacht op klant
  • De specifieke informatie over de activiteit (die is bij KCM1 bijvoorbeeld anders dan bij “hoofdleiding controleren”. De getoonde informatie kan bijvoorbeeld uit de quickscan komen die de netbeheerder heeft ingevuld.
  • Wanneer de activiteit opgeleverd dient te worden (opleverdatum)
  • Wie de activiteit heeft aangemaakt en wanneer dat is gebeurd (Aangemaakt / Aangemaakt op)
  • Aan welke partij de activiteit is toegewezen (Toegewezen aan)
  • Het bijbehorende projectnummer
  • Het adres van het project waarop de activiteit van toepassing is
  • Het combigebied waartoe het project behoort

Opleverdatum activiteit

Aan de activiteit kan ook een tekst toegevoegd worden die later kan worden aangepast. Op het moment dat de activiteit wordt toegewezen aan een bepaalde partij, moet deze toewijzing worden voorzien van een opleverdatum. Hierop kan vervolgens worden gestuurd, want CAPO geeft aan als deze activiteit niet op tijd wordt opgeleverd. Zodra de opleverdatum verstreken is verschijnt er namelijk een rode indicator bij de activiteit op de projectdetails en daarnaast ook in het activiteitenoverzicht.

Activiteit afhandelen

Op het moment dat de toegewezen partij de activiteit heeft uitgevoerd moet deze worden afgehandeld in CAPO. Dat doe je door rechts in de regel van de activiteit op (Icon activiteit afhandelen.png afhandelen te klikken. Er kan bij het afhandelen eventueel nog een extra opmerking worden toegevoegd. Na het afhandelen wordt de activiteit inactief en verdwijnt deze uit het actuele overzicht. Door op Icon vinkje.png “klik om ook afgehandelde activiteiten te tonen” te klikken kunnen afgehandelde activiteiten weer zichtbaar worden gemaakt.

Aanvullende WoW-activiteiten voor aannemers

Binnen CAPO zijn er een tweetal speciale activiteiten voor aannemers om zaken direct aan te kunnen maken in het portaal van Werkplein Ondergrondse Werken van Roxit (dit is niet ingericht voor alle combi’s). De gegevens die beschikbaar zijn bij Mijnaansluiting.nl worden dan vooraf ingevuld. De afhandeling vindt verder plaats in het WoW portaal. Hier is ook een WoW-account voor nodig. Deze melding kun je alleen aanmaken als je de rol ‘graafmelder’ hebt, deze rol is aan te vragen bij onze functioneel beheer afdeling.

  • Nieuwe graafmelding

Door te klikken Icon wow nieuwe graafmelding.png Nieuwe graafmelding kan een coördinerend of uitvoerend aannemer voor alle objecten in dit project een conceptgraafmelding aanmaken in het portaal. Velden die hierbij gevuld moeten worden zijn de wegbeheerder, vestigingen, datum en tijd start / afronding werk aangevuld met een eventuele opmerking.

  • Nieuwe vergunning

Door te klikken Icon wow nieuwe vergunning.png Nieuwe vergunning kan een aannemer voor de geselecteerde vestiging een vergunning aanvragen in het portaal. Velden die hierbij gevuld moeten worden zijn de wegbeheerder, vestigingen, datum start / afronding werk aangevuld met een eventuele opmerking.

Acties

In CAPO zijn een aantal acties waarop gefilterd kan worden. De resultaten die verschijnen als je hierop filtert zijn als volgt te interpreteren:

Quickscan

Een van de netbeheerders in deze projecten moet de quickscan nog uitvoeren, waarin aangeven wordt of:

  • men mee gaat in combi
  • er extra werkvoorbereiding nodig is
  • aanleg van een hoofdleiding benodigd is

Verstuur opdrachten

Een van de netbeheerders in deze projecten dient de opdrachten nog aan de aannemer(s) te versturen. Dit doen ze via DSP, CAPO detecteert dan automatisch of er opdrachten verstuurd zijn en laat ze hier zien onderaan op het projectdetailscherm. Merk op dat de fase van dit product in dat geval gewijzigd is van intake naar werkvoorbereiding.

Planningsconflict

Een planningsconflict ontstaat als de datum van oplevering van extra werkvoorbereiding (de werkmap) door de netbeheerder te dicht bij de geplande uitvoeringsdatum wordt gepland. Concreet voorbeeld: de werkvoorbereiding dient uiterlijk 5 weken voor geplande uitvoeringsdatum zijn opgeleverd. Op het moment dat deze oplevering 4 weken voor geplande uitvoeringsdatum wordt gepland is er dus sprake van een planningsconflict. Het is hier dus mogelijk om te filteren op projecten waarbij zo’n planningsconflict aan de orde is. Deze optie is ingericht voor combi’s waar extra werkvoorbereiding plaats vindt. Om een planningsconflict vervolgens op te kunnen lossen heeft de aannemer de mogelijkheid om in het projectdetailscherm via Icon herplan project.png Herplan Project te kiezen voor een aangepaste uitvoeringsdatum die wel overeenkomt met moment van oplevering door de netbeheerder + de afgesproken termijn. In de praktijk komt het voor dat deze afgesproken termijnen per combi verschillen, bij SION is deze bijvoorbeeld anders dan bij CINH.

Opleveren bijlagen

Op deze projecten dienen nog verwachte bijlagen te worden opgeleverd. Dit gaat veelal om het bodemvooronderzoek maar kan vanzelfsprekend ook een andere bijlage zijn die nog dient te worden opgeleverd.

Gesplitste werkvoorbereiding

Dit betreft projecten in de intakefase waar één van de netbeheerders voor een of meerdere disciplines heeft aangegeven extra werkvoorbereiding te gaan doen en waar de werkmap nog niet is opgeleverd. Voor de overige discipline(s) wordt werkvoorbereiding door de aannemer gedaan zoals dit bij standaard werk het geval is. Er is dan sprake van gesplitste werkvoorbereiding. Deze actie wordt afgerond op het moment dat de werkmap van extra werkvoorbereiding wordt opgeleverd óf de opdracht voor deze discipline verstuurd wordt voor het moment van oplevering. De actie wordt in het laatste geval automatisch afgerond.

Bijlagen

Zie apart hoofdstuk over Bijlagen

Opdrachten

Het opdrachtenscherm geeft inzicht in alle individuele DSP opdrachten (zowel combi als solo) en hun status. Dit scherm is alleen inzichtelijk voor netbeheerders en aannemers.

  • De weergegeven opdrachten zijn de opdrachten zoals deze over het DSP lopen.
  • Deze opdrachtstatus wordt altijd live geüpdatet
  • Er kan gesorteerd worden op mutatiedatum en op creatiedatum
  • Afgesloten opdrachten kunnen worden getoond door te klikken op Icon wekker.png.

Ook hier kan door middel van filtering naar specifieke opdrachten worden gezocht. De werkbakken zijn te selecteren en hebben dezelfde functionaliteit als op het dashboard. De filters op versienummers, gebieden, disciplines, netbeheerders en aannemers worden opgebouwd met de data die voor de ingelogde gebruiker relevant zijn

Plandatum

De plandatum kan een aantal verschillende indicaties hebben:

  • (W) Wensdatum - afkomstig van de aanvraag in LIP
  • (L) Levermoment - afkomstig van de opdracht
  • (V) Voorlopige plandatum - afkomstig van voorlopig planbericht
  • (D) Definitieve plandatum - afkomstig van definitief planbericht
  • (U) Uitvoerdatum - afkomstig van TG-bericht

Toon opdracht details

Hier worden alle details die bij de opdracht horen getoond. Navigeer naar de lijst ‘uw opdrachten’ (via Icon 3 puntjes.png rechts in de opdrachtregel) en klik op ‘opdrachtdetails’.

Combiopdrachten

Het combiopdrachten scherm geeft inzicht in de individuele opdrachten die onder combiprojecten vallen en de status van deze opdrachten. Daarnaast zijn de KPI’s per opdracht inzichtelijk zodat daarop gehandeld kan worden.

KPI’s

  • De doorlooptijden op KPI’s zijn per combi te configureren door Mijn Aansluiting
  • Verversing van deze KPI’s gebeurt elke 5 minuten
  • Zodra er iets verandert met een opdracht of aanvraag krijgt deze een icoon dat aangeeft dat de regel herberekend wordt, na 5 minuten kan de pagina ververst worden om de nieuwe KPI te tonen
  • Feestdagen; officiële feestdagen worden wel meegenomen in de telling van de KPI’s
  • Bouwvak en andere vakanties worden niet meegenomen in de telling van de KPI’s

Toon opdracht details

Hier worden alle details die bij de combiopdracht horen getoond. Navigeer naar de lijst uw opdrachten (via Icon 3 puntjes.png rechts in de opdrachtregel - klik op opdrachtdetails). Per opdracht wordt de volgende informatie getoond indien dit beschikbaar is:

  • Algemene informatie
  • Status
  • Werkzaamheden
  • Aangevraagd
  • Berichtenhistorie

Activiteiten

Het scherm Activiteiten bevat een lijst van alle activiteiten die aan jouw organisatie zijn toegewezen of door jouw organisatie zijn aangemaakt. Activiteiten kunnen een vervolgactie hebben. Deze hebben een knop die aan de rechterkant van de activiteit in de lijst staat weergegeven. Hierop kan gedrukt worden om een vervolgactie te nemen. Vervolgens word je naar de projecten detail pagina geleid en kan er vanaf daar een vervolgactie gedaan worden. Vervolgens kan je de activiteit afhandelen. CAPO kent (zoals ook al hierboven beschreven) de volgende activiteiten:

  • Activiteiten:
  • Afspraak
  • Bodemonderzoek aanvragen
  • Extra werkvoorbereiding
  • Graafmelding
  • Hoofdleiding aanleggen
  • Hoofdleiding controleren
  • KCM1 (klant contact moment 1)
  • Klantcontact
  • KTO (Klant Tevredenheids Onderzoek)
  • Straatwerk
  • Vergunning
  • Vergunning aanvragen
  • Vestiging zakelijk recht
  • Wacht op klant

Activiteiten met einddatum in het verleden

Activiteiten met een einddatum in het verleden zorgen voor onnodige vertraging in het proces van de aanvraag. Door deze activiteiten alsnog af te handelen (door als toegewezen partij te klikken op deze button Icon activiteit afhandelen.png in het detailscherm van het project) kan het proces op de normale manier verder doorlopen worden. Activiteiten met einddatum in het verleden opvragen in CAPO:

  • Kies via het hoofdmenu (Icon hoofdmenu.png linksboven in beeld) voor Activiteiten
  • Kies via de filteroptie Opleverdatum tot voor de datum van vandaag
  • Via de overige filteropties is het mogelijk nog specifieker te filteren
  • Klik op Icon zoeken.png om te zoeken naar de gevonden projecten waarin een planningsconflict aan de orde is.
  • Via Icon open project.png (navigeer naar project) is het mogelijk om een gevonden project nader te bekijken en daar de activiteit (indien mogelijk) af te handelen.

Bijlagen

In CAPO is het mogelijk om (verwachte) bijlages te delen op een project, maar ook om verwachte bijlages aan een andere partij toe te wijzen. Zo ontstaat er één centrale plek waar deze documenten voor iedere deelnemer beschikbaar zijn. In dit scherm “Overzicht van uw bijlagen” is ook te zien in welke projecten nog bijlagen dienen te worden opgeleverd. Als er een icoon van een rood uitroepteken helemaal links in de regel staat is dit het geval.

  • Elk project heeft een bodemvooronderzoek, deze bijlage wordt daarom op elk project verwacht
  • De combi beoordeelt of er naast dit bodemvooronderzoek nog extra verwachte bijlages nodig zijn, zoals een vergunning, tracétekening t.b.v. bodem of vergunning, bodemrapport of bodemonderzoek.
  • Iedere deelnemer kan een verwachte bijlage op het project toevoegen door in het blokje waarin de processtap wordt weergegeven (Intake / Werkvoorbereiding / In uitvoering / Oplevering - onder het blokje van de activiteiten) op Icon bijlage toevoegen.png te klikken. Die verwachte bijlage heeft altijd een toegewezen partij die de bijlage dient op te leveren voor een bepaalde opleverdatum.
  • De opleverdatum van een bijlage is gekoppeld is aan de geplande uitvoeringsdatum. Indien de geplande uitvoeringsdatum wijzigt, wijzigt de opleverdatum van de verwachte bijlage mee.
  • Elke betrokkene op het project kan een bijlage downloaden.
  • Alleen een combi werkvoorbereider kan een (verwachte) bijlage downloaden.
  • Geannuleerde bijlagen kunnen worden getoond door op 12px laat ook geannuleerde bijlagen zien te klikken.


Op het scherm “overzicht van uw bijlagen” kan gefilterd worden op de volgende zaken:

  • Documentsoort
    • Bodemonderzoek
    • Bodemrapport
    • Bodemvooronderzoek
    • Tracétekening bodem
    • Tracétekening vergunning
    • Combi schetsontwerp
    • Vergunning
    • Milieuprocedure
  • Aan welke partij deze bijlage is toegewezen (Toegewezen aan)
  • De geplande uitvoering (Project gepland van / Project gepland tot)
  • Wanneer de bijlage opgeleverd dient te worden (Opleverweek van / Opleverweek tot)
  • Het bijbehorende projectnummer
  • Het adres van het project waarop de activiteit van toepassing is
  • Het combigebied waartoe het project behoort (Gebied)

Iedere deelnemer kan een verwachte bijlage op het project toevoegen door in het blokje waarin de processtap wordt weergegeven (Intake / Werkvoorbereiding / In uitvoering / Oplevering - onder het blokje van de activiteiten) op Icon nieuwe activiteit.png rechtsboven te klikken. Die verwachte bijlage heeft altijd een toegewezen partij die de bijlage dient op te leveren voor een bepaalde opleverdatum.

  • Elk project heeft een bodemvooronderzoek, deze bijlage wordt daarom op elk project verwacht
  • Elk van de hierboven weergegeven documentsoorten kunnen dus worden gekoppeld aan dit project, dit varieert dus van vergunning tot een combi schetsontwerp.
  • De opleverdatum van een bijlage is gekoppeld is aan de geplande uitvoeringsdatum. Indien de geplande uitvoeringsdatum wijzigt, wijzigt de opleverdatum van de verwachte bijlage mee.
  • Elke betrokkene op het project kan een bijlage downloaden.
  • Geannuleerde bijlagen kunnen worden getoond door op Icon vinkje.png laat ook geannuleerde bijlagen zien te klikken.

Oplevermomenten van verwachte bijlages

Projectbijlage Verwacht oplevermoment
Bodemvooronderzoek Binnen 5 werkdagen na aanvraagdatum
Tracétekening t.b.v. bodem 11 weken vóór geplande uitvoeringsdatum
Tracétekening t.b.v. vergunningen 11 weken vóór geplande uitvoeringsdatum
Bodemonderzoek 3 weken vóór geplande uitvoeringsdatum
Bodemrapport 3 weken vóór geplande uitvoeringsdatum
Vergunningen 3 weken vóór geplande uitvoeringsdatum óf eerder door een graafmelding

Op te leveren bijlagen met opleverweek in het verleden

Nog op te leveren bijlagen met een opleverweek in het verleden zorgen voor onnodige vertraging in het proces van de aanvraag. Door deze bijlagen alsnog te uploaden (door als toegewezen partij te klikken op deze button Icon bijlage uploaden.png in de regel van de documentsoort op het detailscherm van het project) kan het proces op de normale manier verder doorlopen worden. Nog op te leveren bijlagen met opleverweek in het verleden opvragen in CAPO:

  1. Kies via het hoofdmenu (Icon hoofdmenu.png linksboven in beeld) voor Bijlagen
  2. Kies via de filteroptie Opleverweek tot voor de huidige week (formaat jjjj-Www (bijvoorbeeld 2023-W03))
  3. Via de overige filteropties is het mogelijk om bijvoorbeeld op specifieke documentsoort of specifiek Combigebied te filteren
  4. Klik op Icon zoeken.png om te zoeken naar de gevonden projecten waarin een planningsconflict aan de orde is.
  5. Via Icon open project.png (navigeer naar project) is het mogelijk om een gevonden project nader te bekijken

Projectmelding & projectdossier

Projectmelding

Via mijnaansluiting.nl kunnen klanten met een zakelijk account, zoals gemeenten, projectontwikkelaars en aannemers (laagdrempelig en op een landelijk uniforme manier) hun bouwproject aanmelden bij de combiorganisatie van de netwerkbedrijven. De combi-coördinator ontvangt de digitale informatie over het project en initieert het bestaande proces voor de afstemming met de netwerkbedrijven en hun aannemers. Zo kunnen deze partijen in één keer direct in contact komen met de persoon bij wie ze hun vraag kwijt kunnen. Het scherm projectmeldingen is uitsluitend zichtbaar voor de combi. Op dit scherm wordt een lijst getoond met projectmeldingen die via mijnaansluiting.nl zijn ingediend. Druk op de ‘details’ knop om de algemene gegevens en de eventuele opmerkingen van de melding in te zien. Het globale proces rondom projectmeldingen verloopt in onderstaande stappen en gaat over in een projectdossier:

  • De klant (dit kan bijvoorbeeld een projectontwikkelaar, gemeente of bouwende aannemer zijn) meldt een nieuw project aan via mijnaansluiting.nl (klik hier voor instructie daarvan mijnaansluiting.nl/project-aanmelden)
  • De combicoördinator beoordeelt de aanvraag en maakt (indien akkoord) een projectdossier aan. Door te klikken op Icon creeer projectdossier.png creëer projectdossier wordt de beschikbare informatie automatisch overgenomen in het nieuw te maken projectdossier. Een combi-coördinator kan overigens ook zonder projectmelding een projectdossier aanmaken, dat kan door in het scherm Projectdossiers op Icon bijlage toevoegen.png te klikken.


Icon let op.png Gebruik het veld externe referentie uitsluitend voor de eigen interne naamgeving van de projectontwikkelaar

Projectdossier

In dit scherm kunnen alle betrokken partijen het projectdossier raadplegen en gebruiken.

  • Op dit projectdossier kan benodigde informatie door alle betrokken partijen worden uitgewisseld.
  • Alle betrokken partijen kunnen het project nu in onderlinge afstemming voorbereiden. Een goede voorbereiding voorkomt onnodig werk en vertraging. Door de betrokken netwerkbedrijven en hun aannemer al bij de planvorming te betrekken, kan tijdig afstemming plaatsvinden over zaken als tracé, vooraanleg van hoofd-/ en aansluitleidingen en globale planning.
  • De combicoördinator informeert de partijen over de voortgang van het proces en zorgt indien gewenst voor begeleiding hierbij. De netwerkbedrijven werken met één aannemer voor de aanleg van de hoofdleidingen en de (huis)aansluitingen. De coördinator zorgt voor de afstemming met deze aannemer.
  • De aansluitingen zelf kunnen worden aangevraagd via het reguliere aanvraagproces op mijnaansluiting.nl (LIP). Deze projecten voor aansluitleidingen kunnen worden gekoppeld in het projectdossier-detailscherm (via het onderste vak bij Gekoppelde projecten)
  • Na aanleg van de kabels en leidingen en het realiseren van de aangevraagde aansluitingen wordt het project afgerond.

Via het projectdossierdetail scherm kan iedere betrokken partij (aangegeven bij het aanmaken van het projectdossier) het projectdossier inzien, activiteiten aanmaken en bijlages delen op projectdossier niveau.

  • Activiteit aanmaken:
  • Bijlage toevoegen (mogelijk om meerdere bestanden ineens te uploaden)

Na het toevoegen van een bijlage wordt een virusscan uitgevoerd op de documenten die geüpload worden. Dit is een standaardfunctionaliteit van Amazon Webservice en gebeurt pas na het uploaden. Op het moment van toevoegen krijg je hier niet direct melding van, later gebeurt dit wel. Het kan dus voorkomen dat je probeert een bestand te downloaden dat inmiddels al verwijderd is door Amazon.

Combicontracten

In het scherm Combicontracten wordt de configuratie per contractgebied waarin uw organisatie actief is getoond. Als iets geen onderdeel is van het combicontract gaat deze opdracht meteen door van LIP naar DSP.

Planning

Het Planning scherm toont de projecten en opdrachten die in de komende twee weken gepland staan. Er wordt 14 dagen vooruit gekeken en per project wordt per dag getoond of er een opdracht gepland staat voor die dag en wat de status van die planning is. Dit wordt aangegeven met een (V) Voorlopig of (D) Definitief.  

CAPO KPI’S

Aantal werkdagen
KPI Definitie Grond’g Synfra Structin Noord SION Structin CINH
Aanvraag Opdracht Netbeheerder verstuurt het opdrachtbericht naar de aannemer na aanvraagdatum 10*
20**
10*
20**
12 5 20 5
Voorlopig planbericht Aannemer verstuurt voorlopig planbericht naar netbeheerder na ontvangen eerste opdrachtbericht 5 5 5 5 5 10
Definitief planbericht Aannemer verstuurt definitief planbericht voorafgaand aan start uitvoering 5 5 20 5 5 15
Opleveren TG Aannemer verstuurt TG bericht na afronden werk.
KPI wordt berekend vanaf laatst ontvangen plandatum.
Wanneer de daadwerkelijke uitvoeringsdatum eerder of later is dan de definitieve planning moet dit via een herplan-bericht bijgesteld worden.
KPI herstart niet na eventuele afkeur van netbeheerder
1 1 1 1 1 1
Beoordelen TG Netbeheerder beoordeelt TG bericht.
KPI is gebaseerd op eerste TG bericht en herstart niet na eventuele afkeur en opnieuw sturen van aannemer
10 5 5 10 1 5
Opleveren AGA Aannemer stuurt AGA bericht na eerste TG bericht.
KPI herstart niet na eventuele afkeur van netbeheerder.
10 1 10 10 3 10
Beoordelen AGA Netbeheer beoordeelt AGA bericht.
KPI is gebaseerd op eerste AGA bericht en herstart niet na eventuele afkeur en opnieuw sturen van aannemer
10 5 10 10 3 10
Opleveren AGP Aannemer stuurt AGP bericht na eerste TG bericht.
KPI herstart niet na eventuele afkeur van netbeheerder.
10 5 10 10 5 10
Beoordelen AGP Netbeheer beoordeelt AGP bericht.
KPI is gebaseerd op eerste AGP bericht en herstart niet na eventuele afkeur en opnieuw sturen van aannemer
10 5 10 10 5 10
* indien wensweek binnen 13 weken
** indien wensweek later dan 13 weken

FUNCTIONALITEITEN

Hieronder een overzicht van alle begrippen en functionaliteiten in CAPO:

Aanvragen tonen
Als gebruiker zie je de LIP aanvragen waarbij jouw organisatie betrokken is. CAPO gebruikt de term project als overkoepelende term.

Activiteiten aanmaken op een project
De mogelijkheid om nieuwe activiteiten toe te voegen aan een project. De gebruiker heeft de mogelijkheid om een activiteit toe te wijzen aan een partij. Als een activiteit toegevoegd wordt aan een partij dan verschijnt deze in het scherm "Mijn activiteiten". Er bestaan verschillende typen activiteiten, zoals afspraken, KCM1 en KTO.

Afronden activiteit
Een activiteit die is toegewezen aan een partij kan worden afgerond door deze partij. Tijdens het afronden kan een notitie worden toegevoegd. Na afronden wordt de activiteit inactief. Inactieve activiteiten zijn in te zien op projectniveau door te klikken op Icon vinkje.png rechts in beeld.

Automatisch inactiveren project
Een project wordt automatisch inactief zodra er 30 dagen na de geplande uitvoeringsdatum geen opdrachtbericht is verstuurd binnen het project.

Beantwoorde vragen uit aanvraag zien


Betrokken partijen tonen
CAPO toont de betrokken partijen bij een aanvraag en opdracht zodra deze bekend zijn.

Bodemonderzoek aanvragen


Disciplines tonen
De disciplines die zijn aangevraagd in een aanvraag worden getoond.

Filteren
In CAPO kan over verschillende manieren gefilterd worden op de werkvoorraad.

Handmatig inactiveren project
Combimedewerkers kunnen projecten inactiveren of activeren. Daarmee verdwijnt het project uit het overzicht. Onderliggende opdrachten worden niet inactief wanneer het project inactief wordt. Dit wordt gedaan om CAPO consistent te houden met de systemen van de gebruikers, DSP is hierin leidend.

Herplannen door aannemer


Hoofdleiding aanleggen


Klantgegevens zien


KPI’s tonen
CAPO toont of aanvragen en opdrachten voortgang boeken binnen de afgesproken termijnen binnen de combi. In eerste instantie verschijnt er een oranje indicator (bij verstrijken 70% van doorlooptijd). Na het verstrijken van de volledige tijd verschijnt een rode indicator. Van inactieve projecten worden geen KPI's berekend.

Objecten tonen
De objecten die zijn aangevraagd in een aanvraag worden getoond.

Opdrachten tonen
Als gebruiker zie je de DSP opdrachten waarbij jouw organisatie betrokken is.

Plandatum weergeven opdrachten
per opdracht wordt de meest recente plandatum weergegeven die bekend is voor die opdracht. Dit wordt afgeleid van de LIP aanvraag en DSP berichten.

Procesvoortgang tonen
CAPO leidt de voortgang op een aanvraag en opdracht af aan de hand van verstuurde LIP en DSP berichten. De voortgang houdt rekening met gebruik DSP en of een partij in een combicontract zit

Projectmelding omzetten in projectdossier


Quickscan uitvoeren


Toon inactieve projecten
Inactieve projecten kunnen nog wel worden getoond.

Vergunning aanvragen


Verwachte bijlage aanmaken


Werkbakken gebruiken


Werklijsten gebruiken

BEGRIPPEN

Hieronder een overzicht van begrippen in CAPO:

Aanvraag compleet
Een project kan de status "Aanvraag compleet" bereiken. Dit wordt bereikt als voor alle disciplines in de aanvraag duidelijk is of ze • Mee gaan in de combi, • Een opdracht bericht hebben verstuurd, • De discipline hebben geannuleerd in LIP. Er wordt hier rekening gehouden met welke partijen gebruik maken van DSP en in het combicontract zitten.

Actie


Activiteit


AGA
Met het AGAsset-bericht (Administratief Gereed Assets) meldt de aannemer de opdracht administratief gereed Het AGAssets-bericht bevat voornamelijk de geografische ligging van de assets.

AGP
Het AGProductiestaat-bericht ((Administratief Gereed Productiestaat) bevat de financiële verantwoording over de uitgevoerde werkzaamheden.

API


Automatisch mee in combi


Automatisch uit combi


Bijlage


Bijstelling
Het bijstellingbericht is bedoeld om een opdracht te laten aanpassen door de netbeheerder wanneer de opdracht gecorrigeerd dient te worden (bijvoorbeeld wanneer blijkt dat er een andere activiteit dient te worden uitgevoerd dan de oorspronkelijke opdracht).

Combicontract
CAPO maakt inzichtelijk welke partijen er per contractgebied actief zijn en voor een selecte set functionaliteiten vanaf welke datum deze actief is binnen elk gebied.

Combigebied
Het geografische gebied waarvoor het samenwerkingsverband geldt

Combimedewerker


Combiorganisatie
De organisatie die invulling geeft aan de uitvoerende taken, zoals die zijn vastgelegd door de netwerkbedrijven in het samenwerkingsverband. Deze taken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst of de oprichtingsakte als het een stichting betreft.

Combiwerkvoorbereider


Contractgebied
Een geografisch gebied binnen een combigebied waarin voor iedere discipline één netwerkbedrijf werk heeft uitbesteed aan de gezamenlijke aannemer (de zogenaamde combi-aannemer):

Coördinerende aannemer


Dienst
Aanduiding in LIP+ voor een nieuwe, te wijzigen of te verwijderen aansluiting.

Discipline
De aanduiding voor het netwerk waaraan werkzaamheden worden uitgevoerd, gerelateerd aan de nutsvoorziening die via het netwerk wordt getransporteerd; gas, elektriciteit, drinkwater, media, rioolwater, warmte.

DSP
Digitaal Samenwerkings Platform, het systeem waarmee berichten voor het aansluitproces verstuurd worden tussen netwerkbedrijven en aannemers.

Fase in uitvoering


Fase intake


Fase oplevering


Fase werkvoorbereiding


Gebiedswissel


Gebruiker DSP
CAPO toont of een partij DSP gebruikt en dus of er DSP berichten verwacht worden.

Gedelegeerd netbeheerder


Geplande uitvoeringsdatum


Gesplitste werkvoorbereiding


Inactieve projecten
Binnen CAPO bestaan inactieve projecten; 30 dagen na geplande uitvoeringsdatum wordt het project automatisch op inactief (los van status) gezet. Het is goed mogelijk dat een aanvraag inactief is en je deze daarom niet kunt vinden. Zowel de combi als de aannemer kunnen aanvragen inactief (en ook weer actief) maken, de netbeheerder kan dit niet.

KCM1 activiteit
Klant Contact Moment 1; er wordt automatisch een KCM1 activiteit (mét bijbehorende opleverdatum) aangemaakt op een project zodra het de status "aanvraag compleet" bereikt. De coördinerende aannemer kan de KCM1 activiteit afronden en daarbij een notitie toevoegen.

Klantcontact


KPI


KTO
Klant Tevredenheids Onderzoek; zodra een project voor alle disciplines de status TG bereikt wordt er een KTO activiteit aangemaakt. De combimedewerker heeft de mogelijkheid om daar de netbeheerders te selecteren waarvoor een KTO uitgezonden wordt. De KTO wordt door een externe partij uitgevoerd (Expoints).

Levermoment


LIP
Landelijk Intake Portaal, de website van MijnAansluiting waar klanten een aanvraag kunnen doen voor werkzaamheden aan hun aansluiting.

Mee in combi
Netbeheerders kunnen namens hun disciplines aangeven of ze mee gaan in combi of niet. Dit wordt voor iedereen zichtbaar in het projectdetailscherm. Mee in combi betekent dat de netbeheerder de intentie heeft het uit te voeren werk in één gang uit te voeren tegelijk met de overige aangevraagde disciplines.

Netgedreven aanvraag


Object
Aanduiding in LIP+ voor een type bouwwerk (zoals woonhuis, abri, laadpaal, parkeermeter of bedrijfspand).

Opdrachtbericht
Het bericht in DSP waarmee een netwerkbedrijf een opdracht verstuurd naar de aannemer

OpdrachtGereed
Om het opdrachtproces definitief af te ronden wordt door de netbeheerder het Opdrachtgereed-bericht verstuurd

Partijen in combicontract
in CAPO is geconfigureerd welke partijen deelnemen aan het combicontract per contractgebied.

PowerBi


Processtap


Product
De combinatie van een discipline en een object. Voorbeeld van een product: de discipline water bij object Kerkstraat 1 in Almere

Project


Projectdossier
Een omgeving waarin documenten en afspraken met betrokken organisaties uitgewisseld kunnen worden.

QAS-omgeving


Subdienst
Aanduiding in LIP+ voor het specificeren van verschillende diensten

TG
Met het TG (Technisch Gereed) bericht geeft de aannemer aan dat de werkzaamheden technisch klaar zijn en wanneer deze zijn uitgevoerd. Daarnaast worden in dit bericht de metergegevens verstuurd.

Track-and-trace bericht


Uitvoerende aannemer


Verwachte bijlage


Wensdatum

CONTACTGEGEVENS

  • Als je vragen hebt over de data, toegang of het functioneel beheer kun je contact opnemen via de Mijn Aansluiting servicedesk
  • Als je bepaalde data of overzichten mist kun je contact opnemen met de product owner van CAPO (Chantrelle MacDonald chantrelle.macdonald@mijnaansluiting.org)