Het proces

Uit DSP
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

In dit hoofdstuk wordt de functionele werking van het DSP-proces per overdrachtspunt (combinatie van procesafspraken en berichten) beschreven. Daarnaast worden de overeengekomen business rules en basisprincipes toegelicht. De beschreven procesafspraken zijn vastgelegd in het BPMN-model en de berichtendefinities (XSD).

Opdrachtproces

Proces-opdrachtproces.png

Na het versturen van een opdracht door de netbeheerder wordt in het DSP een proces gestart, een case aangemaakt (bevat voor DSP relevante opdrachtinformatie) en wordt de opdracht naar de aannemer doorgestuurd.

Let op! Een 'Annulering' wordt gebruikt om een lopend proces formeel te beëindigen (eventueel met kostenverrekening). Hoewel het gebruik van een 'Annulering' een uitzonderingsproces is, moet deze methode altijd worden ondersteund door de DSP deelnemers.

Opdrachtverstrekking

Proces-opdrachtverstrekking.png

Inleiding

De opdrachtverstrekking is de start van het DSP-proces. Het doel van het opdrachtbericht is het doorgeven van de opdrachtinformatie (incl. bijlagen en opdrachtregels) aan de aannemer. Het is verplicht om basis informatie over de aansluiting te verstrekken (bijvoorbeeld: Zekeringwaarde en aantal fasen). Als de netbeheerder zelf de werkvoorbereiding doet is het mogelijk om meer assetgegevens mee te sturen.

Na ontvangst van de opdracht controleert de aannemer de opdracht inhoudelijk. Als de opdrachtinformatie niet voldoet (bijvoorbeeld: Verkeerde opdrachtregels of informatie ontbreekt) kan de aannemer een verzoek tot bijstelling doen. Door in het bijstellingsbericht de reden ‘Verzoek tot Annuleren’ te kiezen kan de aannemer ook een verzoek tot annuleren doen (bijvoorbeeld als de klant bij de aannemer aangeeft dat deze de opdracht wil annuleren).

Als het TG-bericht is verstuurd kan er geen bijstelling of planning meer worden verstuurd. Impliciet accepteert de aannemer hiermee de opdracht.

Start en mogelijke reactie

De netbeheerder verstuurt de opdracht aan de aannemer. Deze bevat minimaal de locatie, het levermoment (tijdstiptype en starttijd), de gegevens van de aansluiting (1 per opdracht) en een contactpersoon (klant of contactpersoon die de klant vertegenwoordigd) voor het vaststellen van de planning en het verkrijgen van toegang tot de omgeving.

Mogelijke reactie:

A
De aannemer kan na het ontvangen van de opdracht een verzoek tot bijstelling van de opdracht versturen.
  • Door in de bijstelling de reden ‘Verzoek tot Annuleren’ te gebruiken kan de aannemer een verzoek tot annuleren doen.
B
De aannemer kan na het ontvangen van de opdracht deze Technisch Gereed melden (zie Technisch Gereed)

Activiteiten voor Opdrachtverstrekking

Zie het processchema voor een grafische weergave van het proces. Na het verwerken van de opdracht en voor het versturen van het TG-bericht (behalve als er een verzoek tot bijstelling is gedaan) kunnen de ‘activiteiten voor planning’ worden uitgevoerd (zie Planning).

  1. Netbeheerder verstuurt de opdracht naar de door hem bepaalde aannemer.
  2. Aannemer ontvangt het opdrachtbericht en heeft twee opties:
    • De opdracht is (impliciet) akkoord na het versturen van TG-bericht; de opdrachtverstrekking is afgerond.
    • Een verzoek doen tot aanpassen of annuleren van de opdracht met een bijstellingsbericht.
  3. Netbeheerder ontvangt een bijstellingsbericht
  4. Netbeheerder beoordeelt het bijstellingsbericht en heeft twee opties:
    • De aannemer heeft verzocht om een aanpassing en de netbeheerder verstuurt een herziene opdracht (indien de netbeheerder het niet eens is met het verzoek kan deze de initiële opdracht opnieuw aanbieden).
    • De aannemer heeft verzocht om een annulering en de netbeheerder verstuurt een annulering (zie Opdracht annulering)
  5. Aannemer beoordeelt de herziene opdracht en heeft twee opties:
    • De herziene opdracht is (impliciet) akkoord na het versturen van TG-bericht; de opdrachtverstrekking is afgerond.
    • De herziene opdracht is inhoudelijk nog niet juist; de aannemer verstuurt een nieuw bijstellingsbericht. Het proces gaat terug naar stap 3.

Specifieke Afspraken

Een opdracht is gedefinieerd op het kleinst mogelijke deel en bevat per adres en discipline één aansluiting.

Het OpdrachtID bestaat uit een netbeheerder specifieke prefix van 3 letters en een streepje (xxx-****** etc.). Dit nummer dient uniek te zijn vanaf 1.34.1.

Een opdracht bevat een levermoment. Deze is gedefinieerd in een TijdstipType (‘Wens’, ‘Definitief’ of ‘Voorlopig’) en minimaal een starttijd. De wensdatum van de klant kan optioneel worden meegegeven.

Met het ClusterID kan aangegeven worden dat bepaalde opdrachten bij elkaar horen. Voor opdrachten vanuit het LIP wordt dit veld gevuld met het Aanvraagnummer van het LIP. Indien het geen LIP opdracht betreft mag de netbeheerder de invulling zelf bepalen. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het meesturen van dit veld.

Voor aanvragen die via het LIP binnen komen wordt, naast het ClusterID, standaard de ExterneReferentie met het LIP DisciplineID en het AansluitobjectID met het LIP AansluitobjectID gevuld.

Over het gebruik van het veld ‘Contactpersoon’ in het bijstellingsbericht is een vrije afspraak gemaakt. Deze wordt alleen gevuld indien deze afwijkt van de gebruikelijke contactpersoon bij de aannemer.

Planning

Proces-planning.png

Inleiding

Met het planbericht kan de aannemer een plandatum naar de netbeheerder versturen. In de opdracht kan de netbeheerder een initiële plandatum meesturen. In dat geval gebruikt de aannemer het planbericht om deze te bevestigen of bij te stellen.
Een planbericht kan een planning (tijdstiptype, start- en eindtijd) of een beletmelding bevatten. Een beletmelding wordt gebruikt om toe te lichten waarom er geen planning kan worden afgegeven voor een opdracht (bijvoorbeeld:
Klant niet bereikbaar na 3 telefonische pogingen). Het planbericht kan worden verstuurd tot het TG-bericht is verstuurd.

Voor 1.35 is afgesproken dat, een planbericht kan niet worden verstuurd als er een verzoek tot bijstellen is gedaan en de herziene opdracht nog niet is ontvangen.
Voor 1.36 is afgesproken dat, een planbericht verstuurd kan woorden als er een verzoek tot bijstellen is gedaan en de herziene opdracht nog niet is ontvangen.

Start en mogelijke reactie

De aannemer kan na het ontvangen van een (herziene) opdracht een planning of beletmelding versturen. Totdat het TG-bericht is verstuurd kan de opdracht worden herpland door een nieuw planbericht te sturen.
Met de 1.36 Release kan de aannemer een planning sturen terwijl er gewacht wordt op de herziene opdracht.

Activiteiten voor Planning

Zie het processchema voor een grafische weergave van het proces.

  1. Aannemer verstuurt een planning of beletmelding via het planbericht.
  2. Netbeheerder ontvangt en verwerkt het planbericht.

Specifieke afspraken

Als aanwezigheid van de netbeheerder nodig is bij de uitvoering van de werkzaamheden (bijvoorbeeld bij kabelselectie) wordt dit via ‘IsOpdrachtgeverBenodigd’ aangegeven.

Afspraken over of de aannemer verplicht is om een planbericht te sturen, belet mag melden en de interpretatie van de waardes voor ‘TypeTijdstip’ wordt niet voorgeschreven door het DSP. Het is belangrijk dat deelnemers onderling afspraken maken over hoe ze invulling willen geven aan het gebruik van de DSP standaard op deze punten en kan per relatie verschillen.

Technisch Gereed

Proces-technisch-gereed.png

Inleiding

Met het Technisch Gereed bericht geeft de aannemer aan dat de werkzaamheden technisch klaar zijn (naam en tel. nummer van de monteur en een tijdstip). Het is mogelijk om met het TG-bericht (meter)gegevens te versturen (zie Specifieke afspraken).

Start en mogelijke reactie

De aannemer kan na het ontvangen van een (herziene) opdracht het Technisch Gereed bericht versturen. Mogelijke reactie:

  1. De netbeheerder kan na het ontvangen van de TG-melding deze goedkeuren.
  2. De netbeheerder kan na het ontvangen van de TG-melding deze afkeuren.

Activiteiten voor Technisch Gereed

Zie het processchema voor een grafische weergave van het proces.

  1. Aannemer meldt dat de opdracht is uitgevoerd door een Technisch Gereed bericht te versturen.
  2. Netbeheerder beoordeelt het Technisch gereed bericht en heeft twee opties:
    • Akkoord gaan met het Technisch Gereed door het sturen van een Beoordeling Technisch Gereed (IsGoedgekeurd = true).
    • Niet akkoord gaan met het Technisch Gereed door het sturen van een Beoordeling Technisch Gereed (IsGoedgekeurd = false en beoordelingreden). Het proces gaat terug naar stap 1.

Specifieke afspraken

Doordat het TG-bericht kort na de fysieke uitvoering van de opdracht wordt verstuurd is de TG erg geschikt om (meter)gegevens t.b.v. het CAR (disciplines E en G) op te leveren. Voor de disciplines W en CAI is het uitwisselen van data op het moment van technisch gereed niet relevant.

In het opdrachtbericht kunnen bandbreedtes voor meterstanden meegestuurd worden. Het is aan de aannemer om hier (eventueel) op te valideren. Het DSP voert een dergelijke validatie niet uit.

Afspraken over het opleveren van bijlagen (bijvoorbeeld persrapport, vergunning) en welk bericht de aannemer gebruikt om deze te versturen wordt niet voorgeschreven door het DSP. Het is belangrijk dat deelnemers onderling afspraken maken over hoe ze invulling willen geven aan het gebruik van de DSP standaard op dit punt en kan per relatie verschillen. Netbeheerders kunnen ervoor kiezen om de controle van het TG-bericht te automatiseren (zeker als er geen data meegestuurd wordt). Omdat de monteur in het veld de enige is die de echte meterstanden kan zien is het niet nuttig om een ‘afkeurloop’ te laten ontstaan. Een goede oplossing is om na één afkeur een foto mee te laten sturen en deze handmatig te beoordelen. Daarnaast kan een opmerking (met name de opmerkingreden) helpen om door de monteur gesignaleerde afwijkingen toe te laten lichten en te signaleren.

Administratief Gereed Assets

Proces-administratief-gereed-assetdata.png

Inleiding

Om een opdracht administratief gereed te melden verstuurt de aannemer een AGAssets-bericht en een AGProductiestaat-bericht (zie Administratief Gereed Productiestaat (AGP)). Het AGAssets-bericht bevat alfanumerieke en geografische gegevens per asset dat betrokken was bij de uitgevoerde opdracht (bijvoorbeeld: Materiaal, dimensies en locatie van geplaatste componenten). ==Start en mogelijke reactie De aannemer kan na het ontvangen van de goedkeuring Technisch Gereed een AGAssets- of een AGProductiestaat-bericht versturen aan de netbeheerder.

Mogelijke reactie:

A
De netbeheerder kan na het ontvangen van de AGAssets deze goedkeuren.
B
De netbeheerder kan na het ontvangen van de AGAssets deze afkeuren.

Activiteiten voor Administratief Gereed Assets

Zie het processchema voor een grafische weergave van het proces.

  1. Aannemer verstuurt de assetgegevens in een AGAssets-bericht.
  2. Netbeheerder beoordeelt het AGAssets-bericht en heeft twee opties:
    • Akkoord gaan met de assetgegevens door het sturen van een Beoordeling AGAssets (IsGoedgekeurd = true).
    • Niet akkoord gaan met de assetgegevens door het sturen van een Beoordeling AGAssets (IsGoedgekeurd = false en beoordelingreden). Het proces gaat terug naar stap 1.

Specifieke afspraken

Op basis van het veld ‘Aardwerkzaamheden’ en de discipline wordt bepaald welke assetgegevens verplicht zijn (bijvoorbeeld: Voor het verwijderen van een aansluitkabel worden gegevens over de aansluiting verwacht). Zie Business Rules voor de geldende businessrules.

Afspraken over het wel of niet aanleveren van een digitale schets en het opleveren van bijlagen (bijvoorbeeld persrapport, vergunning) en welk bericht de aannemer gebruikt om deze te versturen wordt niet voorgeschreven door het DSP. Het is belangrijk dat deelnemers onderling afspraken maken over hoe ze invulling willen geven aan het gebruik van de DSP-standaard op deze punten en kan per relatie verschillen.

Administratief Gereed Productiestaat

Proces-administratief-gereed-productiestaat.png

Inleiding

Om een opdracht administratief gereed te melden verstuurt de aannemer een AGAssets-bericht (zie Administratief Gereed Assets (AGA)) en een AGProductiestaat-bericht. Het AGProductiestaat-bericht bevat de financiële verantwoording over de uitgevoerde werkzaamheden.

Start en mogelijke reactie

De aannemer kan na het ontvangen van de goedkeuring Technisch Gereed een AGAssets- of een AGProductiestaat-bericht versturen aan de netbeheerder.

Vanaf Release 1.34: de AGAssets en AGProductiestaat hoeven niet langer de wachten op de goedkeuring Technisch Gereed

Mogelijke reactie:

A
De netbeheerder kan na het ontvangen van de AGProductiestaat deze goedkeuren.
B
De netbeheerder kan na het ontvangen van de AGProductiestaat deze afkeuren.

Activiteiten voor Administratief Gereed Productiestaat

Zie het processchema voor een grafische weergave van het proces.

  1. Aannemer verstuurt financiële verantwoording van de werkzaamheden in een AGProductiestaat-bericht.
  2. Netbeheerder beoordeelt het AGProductiestaat-bericht en heeft twee opties:
    • Akkoord gaan met de Productiestaat door het sturen van een Beoordeling AGProductiestaat (IsGoedgekeurd = true).
    • Niet akkoord gaan met de Productiestaat door het sturen van een Beoordeling AGProductiestaat (IsGoedgekeurd = false en beoordelingreden). Het proces gaat terug naar stap 1.

Specifieke afspraken

Afspraken over het opleveren van bijlagen (bijvoorbeeld persrapport, vergunning) en welk bericht de aannemer gebruikt om deze te versturen, de dienstcodes, de momenten waarop meerwerk gemeld mag worden en het meesturen van een referentie, prijzen, diensten en/of materiaal worden niet voorgeschreven door het DSP. Het is belangrijk dat deelnemers onderling afspraken maken over hoe ze invulling willen geven aan het gebruik van de DSP-standaard op deze punten en kan per relatie verschillen.

Het is aan te raden om nauwkeurig om te gaan met automatische afkeur om te voorkomen dat er ‘loops’ ontstaan terwijl de aannemer wel degelijk de juiste informatie aanlevert.

Opdracht Gereed

Proces-opdracht-gereed.png

Inleiding

Om het opdracht proces definitief te beëindigen wordt door de netbeheerder het Opdrachtgereed-bericht verstuurd.

Start en mogelijke reactie

Het Opdrachtgereed-bericht mag verstuurd worden na het positief beoordelen van AGAssets en AGProductiestaat door de netbeheerder.

Activiteiten voor Opdrachtgereed

Zie het processchema voor een grafische weergave van het proces.

  1. Netbeheerder beëindigt het opdrachtproces door het Opdrachtgereed-bericht te versturen.

Specifieke afspraken

Afspraken over het gebruik van het veld betaalbaarstelling (true/false), het toevoegen van een extra referentie t.b.v. van de betaling en of opdrachten individueel of per cluster worden betaald overstijgen het DSP en kunnen per relatie verschillend zijn.

Opdracht Annulering

Proces-annulering.png

Inleiding

Het annuleringsproces van het DSP is een technisch proces met als belangrijkste doel het ondersteunen van de aangesloten partijen met het correct afhandelen van geannuleerde opdrachten. Het DSP speelt echter een ondergeschikte rol en dicteert niet hoe de partijen de interne processen en afspraken tussen partijen dienen in te richten. Het dwingt wel de volgorde van de interacties af: ‘Wie heeft de bal’?

Start en mogelijke reactie

Zowel netbeheerder als aannemer kan geconfronteerd worden met redenen om een opdracht te annuleren; in het DSP proces zijn er twee manieren om de opdrachtannulering te starten:

  1. Annulering door opdrachtgever: De netbeheerder kan vanaf het moment van opdracht tot het ‘technisch gereed’-melden een annuleringsbericht sturen. Dit is de start van het annuleringsproces.
  2. Verzoek tot annulering door opdrachtnemer: De aannemer kan vanaf het moment van de opdracht tot het ‘technisch gereed’-melden een bijstelling versturen. Als bijstellingreden dient “Verzoek Tot Annulering” gekozen te worden, met een extra toelichting in het Toelichting-element. De netbeheerder heeft dan de mogelijkheid om een annulering te sturen (zie 1.). De netbeheerder heeft ook de mogelijkheid tot het wijzigen van de opdracht en een herziene opdracht in te sturen. (N.B. de aannemer dient ‘aan zet’ te zijn om de bijstelling te kunnen sturen).

Activiteiten voor Annulering

Het annuleringsproces van het DSP is opgezet om een nette afhandeling van te annuleren opdrachten te ondersteunen zonder te hoeven leunen op (technisch) beheer en zonder netbeheerder-specifieke afspraken te implementeren. Deze afspraken overstijgen het DSP platform en kunnen per relatie verschillend zijn.

Zie het processchema voor een grafische weergave van het proces.

  1. Netbeheerder verstuurt een annuleringsbericht: Het annuleringsproces DSP start.
  2. Aannemer ontvangt het annuleringsbericht en heeft twee opties:
    • Akkoord gaan met de annulering door het sturen van een Annuleringgereedbericht.
    • Al gemaakte kosten in rekening brengen met een AGProductiestaatbericht (AGP).
  3. De netbeheerder ontvangt een van de volgende twee berichten:
    • Annuleringgereedbericht: Het annuleringsproces eindigt hiermee.
    • Een AGP: De netbeheerder dient deze te beoordelen (stap 4).
  4. De netbeheerder beoordeelt de AGP.
  5. De aannemer ontvangt de AGP en afhankelijk van de beoordeling wordt het volgende verwacht:
    • De beoordeling is goedgekeurd: Het proces eindigt.
    • De beoordeling is afgekeurd met als reden dat de gemaakte kosten niet vergoed worden: Het proces gaat terug naar stap 2 (er wordt géén nieuw annuleringsbericht gestuurd).
    • De beoordeling is afgekeurd op basis van de productiestaat en de netbeheerder verwacht een gecorrigeerde AGP (bijv. verkeerde artikelcode). Het proces gaat terug naar stap 2.

Specifieke afspraken

De afspraken met het DSP beperken zich tot het aflopen van het proces door op het juiste moment de juiste berichten te sturen. Op het moment dat dit gevolgd wordt zijn alle partijen inclusief het DSP in staat om zelf de bijbehorende interne processen af te ronden of te starten. Nadat een proces op het DSP is geannuleerd wordt het bijbehorende OpdrachtID weer vrijgegeven voor een nieuwe opdracht met dat OpdrachtID.

Het annuleren/opruimen van opdrachten na het versturen van een Technisch Gereed of AGAssets bericht is alleen mogelijk via het Functioneel Beheer.
Meer informatie hierover kan op de volgende pagina worden gevonden: Proces Opdrachten annuleren

Overige afspraken dienen door de partijen onderling gemaakt te worden, denk hierbij aan het wel of niet vergoeden van gemaakte kosten, het klantcontact, etc.

Processchema

Release 1.36

DSP Proces 1.36.PNG

Release 1.35

DSPv134Processchema.png