Introductie

Uit DSP
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is het DSP

Het DSP (Digitaal Samenwerkingsplatform) is een berichtenplatform waarover een verzameling gestandaardiseerde berichten volgens een vastgesteld proces wordt uitgewisseld tussen Netbeheerders en Aannemers. Hiermee kan de gegevensuitwisseling in het aansluitingenproces efficiënter en eenvoudiger worden uitgevoerd.

Het Digitaal Samenwerkingsplatform is niet alleen een IT platform voor het afhandelen van berichtenverkeer in het aansluitingenproces. Naast de vastgestelde berichten zijn er afspraken gemaakt hoe de berichten dienen te worden gebruikt om een zo uniform mogelijk proces te hanteren.

Het DSP wordt ontwikkeld en beheerd door Mijn Aansluiting. Mijn Aansluiting is een samenwerkingsverband van netbeheerders, die het aanvragen en beheren van ondergrondse aansluitingen in heel Nederland klantvriendelijker willen organiseren

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=HsjcV5-thTg

DSP in het proces

Het DSP kent 12 Berichten waarmee opdrachtinformatie kan worden uitgewisseld tussen netbeheerder en aannemer. Het onderstaande schema geeft een versimpelde weergave van het uitwisselen van deze berichten.

  • De Netbeheerder stuurt het Opdrachtbericht.
  • De Aannemer stuurt vervolgens één of meerder planberichten, gevolgd door de registratie van de werkzaamheden in de berichten TG, AGA en AGP.
  • De Netbeheerder stuurt vervolgens het opdracht gereed-bericht waarmee de opdracht is afgerond.

Dspinhetproces.png

Voordelen van het DSP

  • Netbeheerders en aannemers kunnen autonoom hun eigen ICT inzetten: aannemers en netbeheerders koppelen via het DSP, maar zijn vrij in de selectie van ICT. Mijn Aansluiting levert het platform waarover de berichten met elkaar worden uitgewisseld (het DSP), waarbij de netbeheerders en aannemers zelf hun oplossing kiezen om de berichten met elkaar uit te wisselen.
  • Aannemers kunnen eenvoudiger communiceren over de werkopdrachten: wanneer alle netbeheerders via het DSP de opdrachten aanbieden kan de aannemer deze opdrachten via de eigen applicaties en het DSP afmelden. Het is niet langer nodig om met verschillende tools en processen van de netbeheerders te werken.
  • Aansluiten van nieuwe aannemers is eenvoudiger: wanneer een netbeheerder DSP toepast en een aannemer al op het DSP is aangesloten is het eenvoudiger om deze aannemer in een ander gebied aan te sluiten.
  • Betere datakwaliteit en reductie uitval: de afspraken die bij de DSP berichten horen zorgen dat er minder fouten kunnen worden gemaakt in het versturen en ontvangen van opdrachten. Daarnaast kan er op de data die vanuit het DSP wordt ontvangen sneller worden gevalideerd zodat correcties sneller kunnen worden doorgevoerd.
  • Beter inzicht in status van de opdracht: opdrachten die via het DSP lopen kunnen eenvoudiger inzichtelijk worden gemaakt richting klant of combi, zodat het sturen op de processen eenvoudiger wordt.
  • Voor de gebruikers van Mijn Aansluiting zijn er geen extra kosten verbonden aan het gebruik van het DSP platform.

Gebruik DSP

Standpunt Mijn Aansluiting: verstuur alle werkstromen naar de externe aannemer die via het DSP kunnen worden afgehandeld zoveel mogelijk via het DSP

Het volgende plaatje toont de verdeling van het gebruik in Nederland per oktober 2021.
In 2021 zijn er 450.000 opdrachten en ~1.500.000 berichten over het DSP uitgewisseld tussen deelnemers.


Verdelingnl.png

Totstandkoming DSP

In 2011 kwam een grote groep netbeheerders overeen om samen te werken in het kader van gezamenlijke doelstellingen: het Wenkend Perspectief. Hierin zijn drie doelstellingen geformuleerd:

  • Verkort de doorlooptijd van een huisaansluiting
  • Vergroot de klanttevredenheid
  • Verlaag de kosten van een huisaansluiting

Een van de middelen die bijdragen aan deze doelstellingen is het verder digitaliseren van de keten met behulp van het DSP. Het DSP is een vervolg op het eerdere initiatief van de Digitale Rotonde

Releases

Release v1.34
Release v1.35