ACM Rapportage

Uit DSP
Ga naar: navigatie, zoeken

ACM Rapportage Mijnaansluiting

Huidige status: Acceptatie

De ACM-rapportage meet voor elke Elektra- of Gasaansluiting of de termijn van 18 weken is behaald. • De rapportage meet dit voor elke dsp-opdracht waarbij een aanvraag te matchen valt. 1 opdracht wordt opgevat tot 1 aansluiting. • De rapportage meet dit voor elke Aanvraag waarbij een DSP aanvraag te matchen valt en een via CSV aangeleverd datum klant akkoord is aangelever door de netbeheerder bij MijnAansluiting


Handleiding Rapportage

Selectie mogelijkheden (linker kolom): 1. Datum selectie: Hier kan een periode geselecteerd worden 2. Aanvraagdatum: Er kan geselecteerd worden op aanvraagdatum in een bepaalde periode. Waarbij de aanvragen met een DSP-opdracht getoond worden. 3. TG datum: Er kan geselecteerd worden op alle afgeronde aansluitingen in een bepaalde periode. 4. Netbeheerder: hier maak je de selectie voor netbeheerder(s) 5. Combi: Dit is een selectie per combigebied, waarbij er bij de aanvraag een combi is toegewezen. Dit zijn dus aansluitingen die in aanvraag meedere disciplines bevatten en (mogelijk) in combi zijn uitgevoerd. 6. Objecttype: Hier zijn de objecttypes te selecteren 7. Dienstnaam: Hier is de dienst te selecteren 8. Productnaam: Hier zijn de verschillende producten te selecteren. 9. Doorlooptijd: Hier kan een selectie gemaakt worden op doorlooptijd. Av staat voor aanvraag. TG staat voor uitvoerdatum in het TG bericht. De doorlooptijd is geformuleerd in dagen. 18 weken is 126 dagen.

Toon details per aanvraag: Voor de selectie gemaakt in de linkerkolom kan via toon details per aanvraag de onderliggende data worden opgeroepen. Er onstaat een (downloadbare) tabel met de volgende kolommen: clusterid (aanvraagID LIP), Opdracht ID (DSP), aanvraagdatum, datum akkoord, datum TG (uitvoerdatum), Geannuleerd (1= ja, 0= nee), Combi (als dit een combi aanvraag betrof), netbeheerder, Discipline (alleen E en G), Objecttype, dienstnaam, productnaam, binnen 18 weken (1= ja, 0= nee), buiten 18 weken (1= ja, 0= nee), en DLT (doorlooptijd in dagen). Via de 3 puntjes in de tabel rechtsboven in, met de functie Gegevens exporteren, kunnen deze gegevens geëxporteerd worden naar excel.


Percentages / aantallen per netbeheerder & percentages landelijk • Groen zijn de aansluitingen waarbij de uitvoerdatum uit het TG bericht minder dan 18 weken verschil had met de aanvraagdatum. • Rood zijn de opdrachten die een uitvoerdatum in het TG bericht die meer dan 18 weken in beslag neemt. Of de opdrachten die tot op heden open staan en er meer dan 18 weken tussen de aanvraagdatum en “heden” zitten. • Grijs zijn de DSP-opdrachten die gekoppeld kunnen worden aan een aanvraag die tot op heden nog geen uitvoerdatum zijn, maar ook nog minder dan 18 weken zijn tot de aanvraagdatum. Grijs kan alleen voorkomen als de selectie op aanvraagdatum is gemaakt en de periode minder dan 18 weken in het verleden ligt.

Metingen per netbeheerder 1. Hier worden de staafgrafieken weergeven in absolute en relatieve aantallen. Het aantal binnen, buiten 18 weken en nog onderhanden. Het percentage binnen en buiten 18 weken en nog onderhanden. En de gemiddelde doorlooptijd in dagen.

Totaal # opdrachten per Discipline Hier wordt weergegeven welk percentage van de selectie E of G aansluitingen zijn.

ROADMAP:

Issue Type Key Summary Status PI Roadmap Assignee Updated Epic
Feature POR-269 [PowerBI] ACM basisrapportage doorlooptijden 18-weken IN PI PI Huidig Björn Ampting 12-1-2021 [Power BI] Rapportages Combi & ACM
Feature POR-277 [Power BI] Rapportage Wensdatum vs Realisatiedatum Voorbereiding PI+1 Björn Ampting 12-1-2021 [Power BI] Rapportages Combi & ACM
Feature POR-276 [Power BI] ACM losse analyse-rapportage DSP Beletredenen & Planning Voorbereiding PI+2 Björn Ampting 12-1-2021 [Power BI] Rapportages Combi & ACM
Feature POR-278 [Power BI] ACM rapportage registreren LIP track & trace voor meetpunt 3 (Datum offerte akkoord klant) Analyse PI+2 Björn Ampting 6-1-2021 [Power BI] Rapportages Combi & ACM

Werkgroep DD 3 februari 2021

Voorstel rondje met aanwezigen

DEMO rapportage De gebouwde ACM rapportage is doorgenomen met de werkgroep. De rapportage is gebaseerd op data waarbij we de aanvraag hebben kunnen matchen met een clusterid uit het DSP-bericht. In deze rapportage alle DSP-berichten opgenomen waar een aanvraag bij gematcht kon worden. Alle niet gematchte aanvragen of DSP-opdrachten zijn niet te zien in deze rapportage

De vraag van MijnAansluiting aan de werkgroep is om de rapportage als meting binnen of buiten de 18 weken (meetpunt 1 en 7) te accepteren. Daarnaast kan de rapportage ook worden gebruikt met de datum klant akkoord en de uitvoerdatum (meetpunt 3 en 7), wanneer meetpunt 3 wordt aangeleverd door de netbeheerders aan de hand van informatie uit hun eigen systeem.

Valideren Er is aan de netbeheerders gevraagd om de huidige rapportage te valideren met zijn eigen gegevens. MijnAansluiting hoort graag op of voor woensdag 17 febuari of de getoonde data overeenkomt met de verwachting. Aandachtspunt is vervuiling in eigen systeem of in DSP. Het corrigeren hiervan kan een netbeheerder alleen zelf.

Selectie In de huidige selectie zijn alle DSP-berichten opgenomen met een aanvraag ID uit LIP. Als er bepaalde diensttype / product / objecttype niet tot de ACM selectie behoort kan elke netbeheerder selectiecriteria aanleveren. De meeste netbeheerders gebruiken DSP alleen voor kleinverbruik, het aantal wat niet tot de ACM selectie behoort zal dus beperkt zijn.

Doorontwikkeling Doorontwikkeling op wensdatum klant is besproken en staat op het projectbord van Mijnaansluiting. Ditzelfde geldt voor beletredenen. Voor beide onderwerpen In volgende werkgroepen zullen deze onderwerpen verder worden uitgewerkt.

Een nieuwe werkgroep wordt gepland in de week 22-28 februari

Werkgroep DD 24 februari 2021

Rapportage De werkgroep concludeert dat de dataset onderliggend aan doorlooptijden rapportage ten behoeve van de ACM rapportage overeenkomstig is aan de verwachting die zij van de rapportage hebben en is daarmee akkoord voor verder gebruik.

Constateringen waren dat de startdatum (aanvraagdatum) verschillen zaten in de rapportage vanwege een klein verschil in het invoeren van de order bij de netbeheerders. Ook is de constatering dat niet van alle opdrachten de dienst en product bekend is in de rapportage doordat de sleutel, LIP objectID niet correct gevuld is en daarmee dus de informatie niet kon worden bijgevoegd.

In de feedback wordt het meetpunt TG opgemerkt. Er wordt afgesproken om de TijdstipUitvoering uit het TG bericht als opleveringsdatum wordt gebruikt (en daarmee het einde van de meting).

Er is afgesproken om de selectie van producten te bespreken met de werkgroep van reguleerders, daar te komen tot een eenduidige definitie zodat er voor de rapportage een ACM selectie gemaakt kan worden. Producten zijn netbeheerder specifiek, iedere netbeheerder heeft dus een eigen selectie van producten. MA heeft een lijst met producten per netbeheerder en verstrekt deze aan de netbeheerders zodat er eenvoudig een selectie gemaakt kan worden. NB de huidige scope van de rapportage zorgt niet voor significante afwijkingen omdat producten buiten scope van de ACM over het algemeen ook niet voorkomen in deze dataset. Voor deze producten wordt er geen gebruik gemaakt van DSP.

De netbeheerders gaan voor de volgende bijeenkomst een aanlevering doen voor datum akkoord, mits dit gaat over aanvragen waarbij aanvraag is opdracht niet geldt.

Doorontwikkeling De wensdatum in LIP, uitvoerdatum in het DSP Opdrachtbericht en de plandata in de planberichten worden voorbereid om op te nemen in de rapportage afgewogen tegen de uiteindelijke realisatiedatum. De wensweek in LIP is de enige datum die door de klant zelf wordt ingevoerd, de eerste plandatum is de eerste afstemming met de klant door de aannemer wat betreft uitvoering van de opdracht. De overige plandata zijn over het algemeen in overeenstemming met de klant maar niet per se in opdracht van de klant. De wens is om de wensweek af te zetten tegen de realisatiedatum en daar ook de verdeling in weer te geven.

Er wordt geopperd om in de realisatie ook de klanttevredenheidsonderzoeken mee te nemen op de specifiek vraag naar tevredenheid over tijdstip van realiseren. Dit wordt meegenomen en voorgelegd aan de werkgroep regulering van de ACM.

De volgende ACM werkgroep wordt gepland op woensdag 24 maart om 10.00 uur.