Samenwerking in de aansluitketen-oud

Uit DSP
Versie door Thomas.kup (Overleg | bijdragen) op 15 okt 2021 om 08:54 (Meterruimte van Morgen)

Ga naar: navigatie, zoeken


Algemeen

www.mijnaansluiting.nl fungeert als multidisciplinair loket voor ketenpartners en verbindt partijen (klanten, netbeheerders, combi organisaties, aannemers) om de samenwerking in de aansluitketen te verbeteren. Netbeheerders en infra-aannemers werken samen in de ondergrondse infrastructuur.

De samenwerking is georganiseerd in acht combi-gebieden. In hun combi-gebied zorgen partijen samen voor de aanleg en wijziging van kabels en leidingen voor energie, warmte, water, riool en media. Mijn Aansluiting werkt volop samen met deze combi’s, de netwerkbedrijven en hun aannemers en helpt hen met het uniformeren van werkwijzen en IT.

Combipartijen2.jpg

Mijn Aansluiting brengt voor het aansluitproces in heel Nederland verbeterpunten in kaart. Sommige problemen lossen combi-partijen lokaal op, maar veelal is het efficiënter om oplossingen centraal te ontwikkelen.
Hieronder is documentatie terug te vinden met betrekking tot de producten- en diensten die gerealiseerd zijn uit verbeterinitiatieven in het kader van deze samenwerking.

Prefab Meterkast

NTA 8769 Aansluiting van Prefab meterkasten in de ruwbouwfase

  • Prefab Meterkast – een impressie:

“Een meterkast die al is aangesloten nog voordat de muren van het huis staan.”
De navolgende film geeft een inkijk in het proces van vooraanleg waarin een meterkast eerder in de tijd (en in het proces) wordt aangesloten.
Dit alles om een betere leverbetrouwbaarheid te kunnen garanderen en hiermee de klanttevredenheid te laten stijgen.

Proces aansluiten Prefab Meterkast

Via deze link is het NTA document te verkrijgen op de NEN website.


BRL K22007: Prefab meterkasten voor plaatsing in de ruwbouwfase

- KIWA en Mijn Aansluiting introductie artikel BRL K22007
- Het aanvragen van een certificaat BRL K22007
- Presentatie Implementatie KIWA BRL K22007 Prefab Meterkast beschrijft de concrete acties voor het aanpassen van bestaande kaders en regelgeving in de betrokken organisaties.
- Notitie Toepassen Prefab Meterkast in projecten met minder dan 5 objecten beschrijft hoe de prefab meterkast toegepast kan worden in projecten met minder dan 5 projecten, wat een gecontroleerde afwijking betekent ten opzichte van de eis in de NTA.
- Notitie Normenverschil Prefab Meterkast beschrijft de situatie en de manier hoe we omgaan met de verschillende eisen voor maatvoering zoals die zijn opgenomen in de afzonderlijke normen voor meterkasten en vloerplaten.

COVID-19 - Protocol

Netwerkbedrijven en aannemers hebben een protocol opgesteld voor het schouwen en monteren volgens de RIVM-richtlijnen, als dat moet gebeuren in bewoonde huizen.
Zie onderstaande link naar de meest recente versie van onze infografic ‘Contactloos schouwen en monteren’.
Voor alle werkzaamheden achter de voordeur geldt de informatie in deze afbeelding.

Hierin staat wat de bewoner kan verwachten bij een bezoek van de medewerker(s) van de netbeheerders en/of aannemers en wat wij van de klant verwachten.

COVID-19 - Meldpunt Gemeenten

In vervolg op de brief die 30 maart 2020 door de gezamenlijke brancheorganisaties aan de gemeenten is gestuurd, hebben Techniek Nederland, Bouwend Nederland en Stichting Mijn Aansluiting een meldpunt Gemeenten opgericht.
Hoewel in veel gemeenten de ondergrondse werkzaamheden prima verlopen, zien we dat aannemers in sommige gemeenten nog onnodige belemmeringen of hinder ervaren.
Denk aan het niet afgeven van benodigde vergunningen of het stellen van eisen, die verder gaan dan de landelijke afspraken.

Doel van het meldpunt is meer inzicht te krijgen in de Nederlandse gemeenten waar dergelijke belemmeringen of hinder van de werkzaamheden optreden.
Dit inzicht delen we met de branche en als hiervoor aanleiding is, ondernemen we gerichte actie.

Uitgebreidere informatie over doelstelling, opzet en werkwijze staat in het document Meldpunt gemeenten.
Het document beschrijft de startsituatie en kan, zodra de ontwikkelingen in de loop van de tijd daar aanleiding toe geven, worden aangepast.

Meldingen kunnen worden gedaan bij de betrokken organisaties met behulp van het meldformulier ‘Melding hinder bij uitvoering ondergrondse infrawerkzaamheden’.

In het overzicht staan per gemeente de gemelde belemmering en afwijking van de geldende regels en richtlijnen, voor zover bekend op dit moment.
Bij de ‘rode’ gemeenten is sprake van een knelpunt in de voortgang van werkzaamheden. Bij de ‘oranje’ gemeenten kunnen werkzaamheden doorgang vinden met restricties.
Binnen de ‘groene’ gemeenten is de situatie op wat restende restricties na, inmiddels verbeterd.
Dit overzicht wordt bijgewerkt met nieuwe meldingen en zodra de status van bestaande meldingen is veranderd.

Door het melden van hinder en beperkingen bij werkzaamheden ontstaat een zo compleet mogelijk beeld, waar we als sector ons voordeel mee kunnen doen.
Met het terugkoppelen van nieuwe ontwikkelingen op ene eerder gedane melding blijft de lijst ook actueel.

Meer achtergrondinformatie is te vinden in het protocol “Samen veilig doorwerken” en in de verklaring gemeenschappelijk verklaring “Samen doorbouwen”.


Model Klant Contact Proces (KCP)

Rekenmodel Combi-aanleg zonder gasleidingen

Uniform model voor besturing van de combi’s

Mijn Aansluiting Implementatie Samenwerking (MAIS)

Cash neutrale financiering werkkapitaal

Landelijke Aanbestedingskalender combi-contracten

Meterruimte van Morgen

De veranderingen in de woningbouwwereld zijn heden ten dage enorm te noemen. Het woningtekort in Nederland is bijna dagelijks in het nieuws. Om sneller te kunnen bouwen wordt er volop geëxperimenteerd met slimme logistieke processen en modulair bouwen. Naast deze zogenaamde legolisering van de bouw zijn er ook veel ontwikkelingen op het gebied van energieconcepten. Daarnaast worden er nog nauwelijks nieuwe gasaansluitingen gerealiseerd en is de toepassing van hernieuwbare energiebronnen de standaard geworden. Met andere woorden: de bouw is in beweging en de meterruimte zal hierin mee moeten bewegen.

De wijze waarop de netwerkbedrijven hun energie, water en media tot in de woningen voeren zal in basis niet veranderen. Echter wordt de roep om aanpassing van de wijze van aansluiten van woningen op het netwerk, de locatie en de afmetingen van de meterruimte luider. Er zijn bouwsystemen die na het aanbrengen van het fundament al binnen enkele weken gereed zijn. In die gevallen is de woning dus al erg snel bewoonbaar. De afhankelijkheid van de aansluitingen op het netwerk wordt hierdoor nog groter dan deze al is. Is de NEN2768 meterkast zoals deze nu als enige verplicht is gesteld nog wel van deze tijd?

Het project Meterruimte van Morgen heeft als doel te onderzoeken welke andere (inrichtingen van) overdrachtspunten mogelijk zijn om woningen te koppelen aan het netwerk. Daarnaast zal er ook onderzocht worden of er alternatieven mogelijk zijn voor de wijze waarop geleverde energie en water wordt afgerekend, met andere woorden: “kan de meter niet vervangen worden door iets slimmers?”

Afstemming normcommissie NEN 2768 en Mijn Aansluiting