CAPO Handleiding

Uit DSP
Ga naar: navigatie, zoeken

CAPO schermen en beschikbare functies

CAPO heeft de volgende interface elementen die zichtbaar zijn op alle pagina’s:

  • Linksboven een menu om te navigeren naar andere pagina’s
  • Rechtsboven een “account” menu
    • Je ziet als wie je bent ingelogd
    • Je ziet als welke organisatie je bent ingelogd
    • Je kan hier uitloggen

Hier vind je de handleiding voor de CAPO schermen:

Menu item Beschrijving Beschikbaar voor Beschikbare functionaliteit
Dashboard Het dashboard geeft inzicht in je werkvoorraad die je samen in combi uitvoert én het geeft inzicht in alle DSP opdrachten Combi, netbeheerder, aannemer
  • Processtappen
  • KPI's
  • Werkbakken
  • Werklijsten
Projecten Bij ‘Projecten’ is op aanvraag niveau te zien welke COMBI projecten er lopen. Vanuit dit scherm kan je per project de quickscan starten of 'mee in combi' aangeven Combi, netbeheerder, aannemer
  • Projecten lijst
  • Aangeven mee in combi
  • Uitvoeren quickscan
  • Ophalen planningsconflicten
Projectdetails De projectdetails geven alle detailinfo op het project, zoals de geplande uitvoeringsdatum, wensdatum, activiteiten en opdrachten van het project Combi, netbeheerder, aannemer
  • Detailinfo project
  • Project herplannen door aannemer
  • Projectbijlages up-/downloaden
  • Activiteiten aanmaken en aanpassen
  • Klantinformatie inzien
  • Inzien DSP opdrachten
Opdrachten Het Opdrachten scherm geeft inzicht in alle individuele DSP opdrachten (zowel solo als combiwerken) en hun status Netbeheerder, aannemer
  • Opdrachten lijst
Combi opdrachten Het Combi opdrachten scherm geeft inzicht in combi opdrachten en hun status (alleen combiwerken) Combi, netbeheerder, aannemer
  • Combi-opdrachten lijst
Activiteiten Het scherm Activiteiten bevat een lijst van alle activiteiten die aan jouw organisatie zijn toegewezen of door jouw organisatie zijn aangemaakt. Combi, netbeheerder, aannemer
  • Mijn activiteiten lijst
Bijlagen Het scherm Bijlagen bevat een lijst van alle bijlagen die aan jouw organisatie zijn toegewezen of door jouw organisatie zijn aangemaakt. Combi, netbeheerder, aannemer
  • Mijn bijlagen lijst
Vooraanmeldingen Op het scherm Vooraanmeldingen wordt een lijst getoond met vooraanmeldingen (voorheen; projectmeldingen) die via mijnaansluiting.nl zijn ingediend. Combi
  • Overzicht vooraanmeldingen
  • Aanmaken projectdossier (via het vooraanmelding detailscherm)
Projectdossiers Op het scherm Projectdossiers wordt de lijst getoond van projectdossiers waarin jouw organisatie als samenwerkende organisatie benoemd staat. Combi, netbeheerder, aannemer
  • Projectdossier lijst
Projectdossier details De projectdetails geven alle detailinfo op het projectdossier, zoals de naam, betrokken partijen, activiteiten, bijlages en gekoppelde projecten in het dossier Combi, netbeheerder, aannemer
  • Projectdossier details
  • Activiteiten aanmaken en aanpassen
  • Bijlages delen
  • Inzien gekoppelde projecten
Combi contracten In het scherm Combi contracten wordt de configuratie per contractgebied waarin uw organisatie actief is getoond. Combi, netbeheerder, aannemer
  • Overzicht van de combi contracten in jouw regio's

CAPO proces

Het combi-aansluitproces voor dienstleidingen komt binnen via het LIP, wordt door de betrokken disciplines vooraf afgestemd in CAPO en uitgevoerd via het DSP platform.

CAPO proces.jpg

De functionaliteiten in CAPO per processtap uiteengezet:

Intake:

  1. In de projectenlijst worden binnengekomen projecten getoond. In dit scherm voer je de quickscan of mee in combi functie uit.
  2. In de quickscan kan de netbeheerder aangeven of men mee gaat in combi (1), of de werkvoorbereiding door de netbeheerder wordt uitgevoerd (2) en of een hoofdleiding benodigd is (3).
  3. Via de projectdetails kan je de detailinformatie ophalen en activiteiten aanmaken en aanpassen.

Werkvoorbereiding
Het project komt in de werkvoorbereiding fase op moment dat alle betrokken netbeheerders een DSP opdracht hebben uitgestuurd op elk product (of de netbeheerder voert project niet uit in combi).

Werkvoorbereiding door netbeheerder (niet standaard werk)

  1. Op dit moment van het proces bevind het project zich nog in de intake fase. Op korte termijn verwachten hier een uitbreiding om dit in CAPO overzichtelijker te maken.
  2. Bij 'niet-standaard' projecten geeft de netbeheerder dit aan via de quickscan. Er wordt automatisch een activiteit 'Extra werkvoorbereiding' op het project geplaatst.
  3. De geplande uitvoeringsdatum is afhankelijk van de opleverdatum van deze activiteit

Werkvoorbereiding door aannemer (standaard werk)

  1. Indien het 'standaard' werk betreft geeft de netbeheerder in de quickscan aan dat er geen extra werkvoorbereiding benodigd is.
  2. De netbeheerder verstuurde de DSP opdrachten vanuit eigen omgeving naar de aannemer..
  3. De opdrachten voor de combi-projecten zijn te vinden in de projectdetails of bij de combi opdrachten.
  4. Na het versturen van de DSP opdrachten komt het project in de werkvoorbereiding fase (álle disciplines van alle betrokken objecten moet een DSP opdracht hebben).

In Uitvoering

  1. Een project is in fase in uitvoering op moment dat er minstens één discipline een TG melding heeft in het DSP (en niet alle discipline zijn gereed gemeld)

Oplevering

  1. Een project is in fase oplevering op moment dat alle disciplines technisch gereed zijn gemeld


In elke fase dienen dus bepaalde zaken opgeleverd of afgerond te worden.
Raadpleeg Monitoren van op te leveren activiteiten en bijlagen in CAPO om de projecten te vinden waarbij zaken al opgeleverd of afgerond hadden moeten worden.

Combi project definitie

Een project wordt in CAPO getoond op moment dat het een combi-project is. Een project is een combi-project op moment dat er meerdere disciplines betrokken zijn in de aanvraag. Technisch gezien is het afhankelijk hoe de combi organisatie de LIP configuratie heeft ingesteld om het combi-kenmerk mee te geven.

Combiproject.jpg


Registreren voor CAPO

Navigeer naar Registreren_voor_CAPO hoe je verschillende accounts in CAPO registreert als gebruiker. Ook vind je daar de instructie als je namens een partij wilt registreren, als IT leverancier of als gedelegeerd netbeheerder.


CAPO API's

De CAPO applicatie is API-first gebouwd, we gaan er van uit dat de deelnemers (netbeheerder en aannemers) de API implementeren in hun eigen systemen zodat de eindgebruiker uiteindelijk in één scherm werkzaam is.
De documentatie is te vinden op CAPO API.

Rollen

CAPO gebruikt verschillende rollen voor de deelnemers in het aansluitproces. Deze rollen hebben verschillende mogelijkheden binnen CAPO, gebaseerd op hun verantwoordelijkheid binnen het aansluitproces.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende rollen, die verschillende rollen hebben verschillende functionaliteiten.

Combi-medewerker: een persoon die werkt voor een combi en alle informatie in mag zien van de contractgebieden die vallen onder die combi.
Aannemer: een persoon die werkt voor een aannemer. Een aannemer kan coördinator zijn in een contractgebied en ziet alle projecten die binnen dat gebied uitgevoerd worden.
Netbeheerder: een persoon die werkt bij een netbeheerder van één of meerdere disciplines.
Gedelegeerde Netbeheerder: een persoon die de werkzaamheden van een netbeheerder volledig overneemt.

Scope

In scope:
• CAPO ondersteunt per oktober 2020 Aansluitleidingen.
• Het toont combi-aanvragen, “netgedreven” aanvragen (per 10-2020 alleen Saneringen (SAN) en Vervangen Oude Gasmeter (VOG)voor Enexis), en individuele aanvragen als dat in het combi-contract is opgenomen.
• CAPO wordt doorontwikkeld. Zie de roadmap voor de mijlpalen en welke functionaliteit toegevoegd wordt per mijlpaal.

Scopebeperkingen per combi

  • Grond'g, oude gebieden: projecten waarin enkel appartementen zitten (objecttype = appartementen) worden automatisch inactief voor de gebieden GRONDG-1 t/m GRONDG-7.
  • Structin: Structin heeft de volgende scope Scope Structin
  • Synfra: geen scopebeperkingen
  • Sion: geen scopebeperkingen

Koppeling LIP

CAPO maakt gebruik van data uit LIP (mijnaansluiting.nl). Een nieuwe aanvraag verschijnt na 5 minuten in CAPO.

Vanuit een project is er per januari 2021 een link beschikbaar naar de LIP aanvraag indien die beschikbaar is.
Om deze te kunnen bekijken heeft de gebruiker wel toegang nodig tot LIP+.

Vanaf september 2021 worden ook de klantcontactgegevens en bijlagen uit de LIP aanvraag gedeeld met de coordinerende aannemer tbv het eerste klantcontactmoment.

Track and trace berichten LIP CAPO krijgt daarnaast Track en Trace berichten door vanuit LIP.
Het gaat om de volgende berichten, met bijbehorende gevolgen in CAPO.

  • Geannuleerd (Track and Trace bericht 9.5): indien een discipline wordt geannuleerd in LIP wordt in CAPO de tekst “Geannuleerd” getoond bij die discipline. Er worden geen verder berichten meer verwacht voor die discipline en de status-voortgang telt niet meer mee op project-niveau.
  • Afhandeling buiten LIP (Track and Trace bericht 9.6): Indien in LIP wordt aangegeven dat een discipline buiten LIP wordt afgehandeld wordt in CAPO de tekst “Buiten LIP afgehandeld” getoond bij die discipline. Er worden geen verder berichten meer verwacht voor die discipline en de status-voortgang telt niet meer mee op project-niveau.

Klantgegevens via CAPO

CAPO biedt de mogelijkheid om de gegevens van de aanvrager te delen met de coördinerende aannemer. Zodra één netbeheerder bevestigt dat ze mee gaan in de combi aanvraag worden de klantgegevens beschikbaar gesteld aan de coordinerende aannemer. De bevestiging kan via een opdracht bericht of via door aan te geven dat er meegegaan wordt in combi. De coordinerende aannemer kan de klantgegevens bij de projectdetails terugvinden of in de KCM1 activiteit (klantcontactmoment 1).

De klantgegevens worden ook beschikbaar gesteld aan de combi medewerker, indien deze een rol in de werkvoorbereiding speelt. Indien dat het geval is dient de combi dit aan te geven in het implementatie traject en krijgen de combi-medewerkers de juiste autorisatie toegekend.

DSP proces in CAPO

Het DSP opdrachten proces is uitgetekend in deze plaat:

Figuur 12.jpg

Doorontwikkeling

CAPO is nog volop in ontwikkeling. De ontwikkeling gebeurt aan de hand van onderstaande roadmap en de bijbehorende features op https://wiki.dsplatform.nl/index.php/Features

Figuur 13.jpg

Contactgegevens voor vragen

  • Als je vragen hebt over de data, toegang of het functioneel beheer kun je contact opnemen via de service desk: https://mijnaansluiting.atlassian.net/servicedesk/customer/portal/1.
  • Als je bepaalde data of overzichten mist kun je contact opnemen met de product owner van CAPO (Chantrelle MacDonald (chantrelle.macdonald@mijnaansluiting.org))


Lijst functionaliteiten CAPO

Hieronder staat beknopt beschreven welke functionaliteiten CAPO nu heeft. Niet alle functionaliteiten zijn actief in elk Combi gebied.

  • Aanvragen tonen: Als gebruiker zie je de LIP aanvragen waarbij jouw organisatie betrokken is. CAPO gebruikt de term Project als overkoepelende term.
  • Opdrachten tonen: Als gebruiker zie je de DSP opdrachten waarbij jouw organisatie betrokken is.
  • Objecten tonen: De objecten die zijn aangevraagd in een aanvraag worden getoond.
  • Disciplines tonen: De disciplines die zijn aangevraagd in een aanvraag worden getoond.
  • Procesvoortgang tonen: CAPO leidt de voortgang op een aanvraag en opdracht af aan de hand van verstuurde LIP en DSP berichten. De voortgang houdt rekening met gebruik DSP en of een partij in een combi-contract zit
  • KPI's tonen: CAPO toont of aanvragen en opdrachten voortgang boeken binnen de afgesproken termijnen binnen de combi. In eerste instantie verschijnt er een oranje indicator (bij verstrijken 70% van doorlooptijd). Na het verstrijken van de volledige tijd verschijnt een rode indicator. Van inactieve projecten worden geen KPI's berekend.
  • Betrokken partijen tonen: CAPO toont de betrokken partijen bij een aanvraag en opdracht zodra deze bekend zijn.
  • Mee in combi: Netbeheerders kunnen namens hun disciplines aangeven of ze mee gaan in combi of niet. Dit wordt voor iedereen zichtbaar.
  • Handmatig inactiveren project: Combi-medewerkers kunnen projecten inactiveren of activeren. Daarmee verdwijnt het project uit het overzicht. Onderliggende opdrachten worden niet inactief wanneer het project inactief wordt. Dit wordt gedaan om CAPO consistent te houden met de systemen van de gebruikers, DSP is hierin leidend.
  • Automatisch inactiveren project: Een project wordt automatisch inactief zodra er 30 dagen na de wensdatum geen opdrachtbericht is verstuurd binnen het project.
  • Toon inactieve projecten: inactieve projecten kunnen wel getoond worden.
  • Gebruiker DSP: CAPO toont of een partij DSP gebruikt en dus of er DSP berichten verwacht worden.
  • Partijen in combicontract: in CAPO is geconfigureerd welke partijen deelnemen aan het combicontract per contractgebied.
  • Aanmaken activiteiten op een project: de mogelijkheid om nieuwe activiteiten toe te voegen aan een project. De gebruiker heeft de mogelijkheid om een activiteit toe te wijzen aan een partij. Als een activiteit toegevoegd wordt aan een partij dan verschijnt deze in het scherm "Mijn activiteiten". Er bestaan verschillende typen activiteiten, zoals afspraken, KCM1 en KTO.
  • Afronden activiteit: een activiteit die is toegewezen aan een partij kan worden afgerond door deze partij. Tijdens het afronden kan een notitie worden toegevoegd. Na afronden wordt de activiteit inactief. Inactieve activiteiten zijn in te zien op projectniveau door te klikken op het icoon "toon inactieve activiteiten.
  • KTO versturen (Klant Tevredenheids Onderzoek): zodra een project voor alle disciplines de status TG bereikt wordt er een KTO activiteit aangemaakt. De combi-medewerker heeft de mogelijkheid om daar de netbeheerders te selecteren waarvoor een KTO uitgezonden wordt. De KTO wordt door een externe partij uitgevoerd (Expoints).
  • KCM1 activiteit (Klant Contact Moment 1): er wordt automatisch een KCM1 activiteit aangemaakt op een project zodra het project de status "Aanvraag compleet" bereikt. De coordinerende aannemer kan de KCM1 activiteit afronden en daarbij een notitie toevoegen.
  • Aanvraag compleet: Een project kan het kenmerk "Aanvraag compleet" krijgen. Dit is zodra, voor alle disciplines in de aanvraag, duidelijk is of ze (1) mee gaan in de combi, (2) een opdracht bericht hebben verstuurd, (3) de discipline hebben geannuleerd in LIP. Daarnaast wordt rekening gehouden met welke partijen DSP gebruiken en welke partijen in het combi-contract zitten.
  • Filteren: In CAPO kan over verschillende manieren gefilterd worden op de werkvoorraad.
  • Plandatum weergeven opdrachten: per opdracht wordt de meest recente plandatum weergegeven die bekend is voor die opdracht. Dit wordt afgeleid van de LIP aanvraag en DSP berichten.
  • Projectdossier: Een omgeving waarin documenten en afspraken met betrokken organisaties uitgewisseld kunnen worden.
  • Combi Contracten: CAPO maakt inzichtelijk welke partijen er per contractgebied actief zijn en voor een selecte set functionaliteiten vanaf welke datum deze actief is binnen elk gebied.
  • Gesplitste Werkvoorbereiding: Dit is een actie die wordt getoond voor projecten waarbij de werkvoorbereiding bij zowel de aannemer als bij een netbeheerder ligt. Voor de ene discipline voert de netbeheerder de werkvoorbereiding uit en bij de andere discipline kan de aannemer al starten met zijn werkvoorbereiding..

Deze lijst wordt aangevuld

Bijlage: Gebruikte termen

DSP: Digitaal Samenwerkings Platform, het systeem waarmee berichten voor het aansluitproces verstuurd worden tussen netwerkbedrijven en aannemers.

LIP: Landelijk Intake Portaal, de website van MijnAansluiting waar klanten een aanvraag kunnen doen voor werkzaamheden aan hun aansluiting.

Discipline: De aanduiding voor het netwerk waaraan werkzaamheden worden uitgevoerd, gerelateerd aan de nutsvoorziening die via het netwerk wordt getransporteerd; gas, elektriciteit, drinkwater, media, rioolwater, warmte.

Combi-organisatie: De organisatie die invulling geeft aan de uitvoerende taken, zoals die zijn vastgelegd door de netwerkbedrijven in het samenwerkingsverband. Deze taken zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst of de oprichtingsakte als het een stichting betreft.

Combi-gebied: Het geografische gebied waarvoor het samenwerkingsverband geldt:

Figuur 14.jpg

Contract-gebied: Een geografisch gebied binnen een combi-gebied waarin voor iedere discipline één netwerkbedrijf werk heeft uitbesteed aan de gezamenlijke aannemer (de zogenaamde combi-aannemer):

Figuur 15.jpg

Object: Aanduiding in LIP+ voor een type bouwwerk (zoals woonhuis, abri, laadpaal, parkeermeter of bedrijfspand).

Dienst: Aanduiding in LIP+ voor een nieuwe, te wijzigen of te verwijderen aansluiting.

Sub-dienst: Aanduiding in LIP+ voor het specificeren van verschillende diensten

Opdracht-bericht: Het bericht in DSP waarmee een netwerkbedrijf een opdracht verstuurd naar de aannemer.